Parlamentarno preiskavo so zahtevali poslanci koalicije in Levice, z njo pa želijo ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v Novi kreditni banki Maribor (NKBM) s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnil Robert Pavšič (LMŠ), njihov namen ni prejudiciranje izsledkov preiskave, pač pa dejansko ugotavljanje stanja. Potencialni rezultat preiskave pa bo po njegovih besedah korenita sprememba zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja, financiranja strank in volilne kampanje ter izdajanja in financiranja medijev v času volilne kampanje.

Cilj razrešiti sum nezakonitega financiranja

Ključno se mu zdi, da v prihodnje preprečijo nezakonito financiranje in vzpostavijo nadzor, izid preiskave pa je po njegovih besedah pomemben tudi za državo, saj očitana dejanja slabijo zaupanje v demokratično izvoljeno oblast in institucije države. Predmet preiskave je po njegovih besedah osredotočen zgolj na sume nezakonitosti, ga bodo pa razširili, ko bodo sumi podkrepljeni z dokazi. Najbolj zadovoljni pa bodo, "če se vsi sumi izkažejo za neutemeljene", je dodal.

V SMC so po besedah Janija Möderndorferja ustanovitev preiskovalne komisije podprli tudi zato, ker so se s tem področjem deloma ukvarjali že v prejšnjem mandatu in so v predmet preiskave vključili tudi ugotovitve komisije o pranju denarja v NKBM, ki jo je vodil. Möderndorfer, ki bo predvidoma vodil tudi to preiskovalno komisijo, je odgovoril na očitke, da so v preiskavo vključili le SDS. Kot je dejal, je le ta stranka "dobila podlage, da se znajde v preiskavi". SMC pa bo že na prvi seji komisije predlagala poziv računskemu sodišču, da jih seznani, ali ima še kakšna druga stranka težave s financiranjem.

Da gre za nadaljevanje preteklega in nedokončanega dela komisije iz prejšnjega mandata, je dejal tudi Marko Koprivc (SD). Po njegovih besedah je treba ugotoviti, kaj je narobe s sistemom, ki dopušča sumljivo financiranje strank. Po njegovih besedah ni videti, da bi pristojni organi ukrepali, gre pa za preveč resne sume, "da bi jih lahko puščali vnemar in nepreiskane". Tako je treba dokončno preiskati posojilno afero SDS ter preiskati sumljiv način financiranja medijev v lasti SDS.