Kyodo ob navajanju neimenovanih virov vendarle navaja, da bi odločitev o umiku iz te mednarodne komisije lahko padla še letos, iz članstva pa naj bi se umaknili v prihodnjem letu, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Tokiu sicer dejansko že dlje časa bolj ali manj na glas razmišljajo, da je njihovo članstvo v komisiji za kitolov neučinkovito. V ozadju pa je predvsem želja, da bi obnovili kitolov v komercialne namene.

To je Japonska predlagala tudi na zadnjem letnem zasedanju te komisije septembra v Braziliji, ker da so se populacije nekaterih vrst že močno okrepile, a je bil predlog zavrnjen.

Zaradi prekomernega lova na robu izumrtja

Svetovni moratorij na komercialni lov na kite je v veljavi že 32 let. Uvedli so ga leta 1986, da bi zaščitili kite, ki so se zaradi prekomernega lova znašli na robu izumrtja. Japonska se je po mednarodnem pritisku temu moratoriju pridružila leta 1988.

Vendarle je dovoljen še kitolov v »znanstvene namene«, ki pa ga Japonska izkorišča tudi za to, da lahko kitovo meso postrežejo na krožnikih japonskih restavracij. Na ta način letno ulovijo okoli 450 živali, vendar pa so te količine še vedno relativno majhne in japonski kitolovci si želijo to spremeniti.

Po »porazu« v Braziliji je tudi namestnik japonskega ministra za ribištvo Masaaki Taniai napovedal, da bodo v Tokiu »preučili vse razpoložljive možnosti«. Če bi se umaknili iz kitolovne komisije bi kite lovili predvsem v japonskih teritorialnih vodah, je poročala agencija Kyodo.