Čeprav dogovor ni idealen, vseeno vnaša stabilnost za prihodnje leto, na kar so se trgi odzvali pozitivno. Tako je donos na italijanske desetletne obveznice padel za 18 bazičnih točk, na 2,76 odstotka, kar je najnižja raven v zadnjih treh mesecih. Tudi delnice italijanskih bank so se okrepile. Sicer pa bodo v fiskalnem smislu veliko bolj pomembna leta, ki pridejo po letu 2019. Z nadaljevanjem politike popuščanja Italiji, kakor tudi Franciji, evropska komisija tvega nekakšno »evropsko bolezen«, ki bi se lahko razširila, ko se bodo tudi druge države članice začele pritoževati, odkod poseben tretma za Italijo in Francijo.

V preteklem tednu smo sicer bili priča nadaljevanju korekcije na delniških trgih po svetu. Čredni nagon vlagateljev je ob množičnem algoritemskem trgovanju omogočil, da so se tečaji svetovnih delniških trgov v Evropi v povprečju spustili za tri, v ZDA za štiri ter na Kitajskem za odstotek in pol. Še veliko več pa so v preteklem tednu, na podlagi bojazni pred viškom proizvodnje črnega zlata in svetovnega gospodarskega ohlajanja, izgubile cene nafte (brent –6,5 odstotka, WTI –9,6 odstotka). Sodček nafte brent trguje pri 56,8 dolarja, sodček nafte WTI pa pri 47 dolarjih. Tečaj evra v primerjavi z dolarjem je v zadnjem tednu nekoliko pridobil in se ustavil pri 1,142 dolarja.

Na domačem borznem parketu pa je SBI TOP v preteklem tednu izgubil dober odstotek in pol. Med delnicami, ki so v tem obdobju izgubile več kot pet odstotkov, so tudi delnice podjetja Luke Koper, ki je včeraj objavila povzetek poslovnega načrta za 2019 in oceno poslovanja za 2018. Poslovni izid iz poslovanja bo v letu 2019 predvidoma dosegel 44 milijonov evrov, kar je 35 odstotkov manj kot ocena v letu 2018. Ocena poslovnega izida iz poslovanja v letu 2018 sicer vključuje izredni dogodek prejeto odškodnino za trk ladje v višini 9,6 milijona evrov.