Zahteve organizacij sledijo članku New York Times, ki je izšel 14. novembra, v katerem so na dan prišli podatki o spornih prijemih, ki se jih je v javnem komuniciranju poslužil Facebook oziroma podjetje Definers Public Affairs. Slednje je namreč želelo diskreditirati Facebookove kritike z očitki, da so plačanci ameriškega filantropa Georga Sorosa. Gre za antisemitsko teorijo zarote, ki jo radi širijo pripadniki skrajne desnice, ko želijo pri svoji politični bazi diskreditirati svoje nasprotnike. Podobne prijeme je v zadnjih letih mogoče zaslediti tudi pri nas in predvsem na Madžarskem. Zuckerberg je sicer zanikal, da bi on ali Sandbergova vedela za kampanjo, šef komuniciranja Elliot Schrage pa je prevzel odgovornost in je na izhodnih vratih podjetja.

V upravnem odboru zahtevajo neodvisnega ombudsmana

Med 29 nevladnimi organizacijami, ki pozivajo h korenitim spremembam vodstvene strukture Facebooka, so Southern Poverty Law Center, Muslim Advocates, Equality Labs in MoveOn.or. »Kljub jasnim dokazom, da se s pomočjo facebooka širi viralno propagando in navdihuje smrtonosne kampanje sovraštva, se je vodstvo podjetja po pravilu sprenevedalo ali aktivno lobiralo proti relevantnemu nadzoru, obračalo javno mnenje, ki je bilo naperjeno proti njihovim zaveznikom, ter osebno napadalo kritike,« so zapisale organizacije. »Čeprav je imel Facebook dovolj časa, priložnosti in koristne nasvete strokovnjakov in aktivističnih skupin, da bi se spoprijel s težavami platforme, se je vaše podjetje odločilo za napad na organizacije, ki se borijo za državljanske pravice, in naše zaveznike, namesto da bi spremenili svoj način poslovanja.«

Aktivistične skupine zahtevajo, da se Facebook opraviči organizacijam, ki jih je napadlo podjetje Definers Public Affairs in objavijo vse dokumente o njihovem sodelovanju s podjetjem. Poleg tega zahtevajo odstop Zuckerberga in Sandbergove z upravnega odpora podjetja, za nameček pa naj podjetje v njem pripravi tudi tri mesta za večjo raznolikost ter stalnega in neodvisnega ombudsmana za državljanske pravice. Zahtevajo tudi, da podjetje odpusti Joela Kaplana, sicer podpredsednika podjetja, ki je odgovoren za globalno javno politiko Facebooka.