Britanski poslanci bodo o osnutku brexitskega sporazuma spet začeli razpravljati 7. januarja, o njem pa glasovali v tednu, ki se bo začel 14. januarja. To je danes v parlamentu povedala premierka Theresa May. Glasovanje bi moralo biti prejšnji torek, pa ga je Mayeva odložila po priznanju, da bi ga zavrnila velika večina poslancev.

Dve milijardi za trdi brexit

Mayeva je tudi dejala, da razmišlja o »mehanizmu, ki bi poslancem omogočil, da z glasovanjem preprečijo, da bi sporna irska varovalka veljala brez časovne omejitve«. Gre za del brexitskega sporazuma, po katerem bi posegli, če EU in Britanija ne bi sklenili sporazuma o prihodnjih odnosih do predvidenega datuma (31. decembra 2020). V tem primeru bi meja med Severno Irsko in EU ostala odprta in brez nadzora. Mayeva je celo dvakrat dejala, da so ji na vrhu EU bolj odločno kot kdaj prej zatrdili, da irske varovalke nikoli ne bodo uporabili. Če bi jo, pa naj bi jo uporabili samo začasno. Dejala je, da z EU nadaljuje razprave o pojasnilih brexitskega sporazuma, čeprav v Bruslju trdijo, da so dali od sebe že vsa pojasnila in da niso predvidena nova srečanja. Poslancem je dejala, da nimajo druge izbire, kot da glasujejo za ta sporazum ali pa se sprijaznijo s tveganji odhoda brez sporazuma ali se odpovejo brexitu. Najbolj odmevna je bila njena trditev, da je vlada pripravljena na odhod brez sporazuma. Za priprave na ta scenarij, o katerem bo potekala današnja seja vlade, naj bi vlada ministrstvom dodelila dve milijardi funtov.

Britanski vladi se vsi smejejo

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je Mayevi dejal, da je s svojim vodenjem brexita Britanijo spravila v nacionalno krizo. Cinično je odložila glasovanje o sporazumu zato, da bi poslance prisilila, naj izberejo eno od dveh nesprejemljivih opcij – njen brexit in odhod iz EU brez sporazuma, je dejal.

Eden od poslancev škotske SNP je ocenil, da se britanski vladi že vsi vsepovsod smejejo in da bi moral parlament prevzeti nadzor nad dogajanjem in najti rešitev. Zahteval je tudi, da o premierkinem brexitu poslanci glasujejo še ta teden.

Mayeva je razburila veliko poslancev tudi s tem, ko je spet zavrnila nov brexitski referendum. »Ta bi povzročil nepopravljivo škodo integriteti naše politike,« je rekla. Laburistični poslanec Chuka Umunna je dejal, da je v resnici Mayeva tista, ki je povzročila nepopravljivo škodo zaupanju v politiko s prelomljenimi obljubami. Še ostrejša je bila edina poslanka zelenih Caroline Lucas, rekoč, da Mayeva ne more trditi, da bi nov referendum prinesel nezaupanje v politiko, ker je sama prelomljene obljube spremenila v umetnost.

Odmeva pa tudi posredna javna podpora prve članice ali člana vlade novemu referendumu. Ministrica za delo in pokojnine Amber Rudd, v kateri mnogi vidijo naslednico Mayeve, pravi, da morajo v primeru poraza brexita Mayeve »vse opcije ostati na mizi« in da bi morali preveriti, katera bi bila deležna večinske poslanske podpore.