Elektrarna s 400 megavati instalirane moči je ena največjih v porečju Mekonga. Projekt je bil vreden 780 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Financiranje je pomagala zagotoviti tudi Kitajska. Ta podobne elektrarne gradi tudi v drugih državah v regiji, zlasti v Laosu, ki si podobno kot Kambodža skuša zagotoviti vire električne energije in tako zagnati svoje obubožano gospodarstvo.

A tovrstni projekti so tarča ostrih kritik okoljevarstvenikov, ki opozarjajo na posledice tako za lokalno prebivalstvo kot tudi za okolje, zlasti za ribje vrste v porečju Mekonga. Te namreč ne morejo prehajati jezov in se vračati na tradicionalna drstišča.

Poleg tega naj bi po ocenah aktivistov moralo območje jezu Spodnje Sesan 2 zapustiti okoli 5000 ljudi. Večinoma naj bi šlo za staroselsko prebivalstvo.

A kamboški premier Hun Sen kritike zavrača. Kot je poudaril, so vsi, ki so morali zaradi jezu zapustiti domove, dobili nova bivališča in zemljo. »Večina ljudi podpira ta razvojni projekt. Nekaj vaščanov pa je delalo težave, a zaradi spodbud tujcev,« je po poročanju AFP dejal na današnji slovesnosti ob odprtju hidroelektrarne.

Spodnji Sesan 2 bo sicer naslednjih 40 let upravljalo skupno podjetje, v katerem ima večinski, 51-odstotni delež kitajsko državno energetsko podjetje Hydrolancang, kamboški Royal ima 39-odstotni delež, vietnamsko podjetje EVN pa 10-odstotnega. Po izteku 40-letne koncesije pa bodo upravljavske pravice prešle na vlado v Phnom Penhu.

Kamboška vlada se s kritikami sicer sooča tudi, ker omogoča tujim podjetjem, da za potrebe industrije krčijo deževni gozd, tudi v sicer zaščitenih območjih. Aktivisti opozarjajo, da zaradi tega izseljujejo številne domorodce, ki pa da za to ne dobijo zadostne odškodnine, še navaja AFP.