Pri Telekomu Slovenije so zelo ponosni, da njihov Neo ponuja možnost nadzora z glasom v slovenščini. To sodi med najmanj zanimive vidike platforme. Ne zato, ker to ne bi bil velik dosežek. Kar poskusite Googlovim zemljevidom povedati, naj najdejo Tenetiše. Temveč zato, ker je Neu uspelo rešiti eno ključnih ugank, ki so se kabelskim ponudnikom zastavile v času preboja pretočnih servisov, kot so Netflix, Amazon prime ali HBO go.

Namesto pritiskanja številk povejte, kaj bi gledali

Osrednja elementa nove platforme sta sprejemnik Neo in njegov posebni daljinec z vgrajenim mikrofonom, ki ga vključimo s pritiskom na za to določen gumb. Da bi vse skupaj delovalo, pa moramo biti naročniki Telekomovih storitev. Ko vse to imate in napravo zaženete, sledi izkušnja, ki je na prvi pogled precej podobna standardnim pametnim televizijam.

Lahko pretikate med kanali vašega televizijskega paketa, brskate po youtubu, snemate vsebine, ki bi jih želeli shraniti za kasnejši ogled, in gledate vsebine za sedem dni nazaj. Že ob pogledu na daljinec pa je uporabnik soočen s prvo spremembo. Ta namreč nima številk. Moramo zato do 108. kanala preklikati vseh 107 kanalov do tja? Ne. Zgolj pritisnemo gumb za vklop mikrofona, vanj izgovorimo ime kanala, spustimo gumb in Neo nas premakne na želeni naslov. Ob tem razume angleško in slovensko, praviloma pa naj ga ne bi zmotila niti bolj slovenska izgovarjava tujih imen oziroma kanalov. Prav tako razume, ko namesto lepega knjižnega jezika uporabljamo bolj sproščene slengovske besede, recimo fuzbal. Kako zadeva deluje v praksi, smo lahko videli na sredini predstavitvi in vse skupaj nato na kratko tudi preizkusili iz prve roke. Pričakovano sistem v glasnem okolju polne dvorane ni deloval 100-odstotno brezhibno, a dovolj zanesljivo, da je stvar vsekakor koristna in vredna pohvale. Gledanje vsebin pa je z Neom sicer možno na televiziji, mobitelu, tablici ali računalniku.

Če že razviješ algoritem za razumevanje govornih ukazov v slovenščini, ga lahko vprežeš še za kaj drugega. Zato so pri Telekomu v Neovo ponudbo vključili tudi možnost pametnega doma. Ta trenutno prihaja v dveh paketih, skupno pa so na voljo senzor za dim, senzor za izliv vode, senzor gibanja, daljinski obesek, pametna vtičnica, senzor temperature in vlage, senzor za okna in vrata, pametna žarnica, pametna žarnica RGB ter notranja in zunanja kamera. Te lahko prek Nea upravljate glasovno, medtem ko si lahko posnetke kamer ogledate na z Neom povezanih zaslonih.

Kabelsko televizijo spreminja v video na zahtevo

Doslej našteto je všečno, pravi preboj pa se skriva drugje. V našem gospodinjstvu kabelsko televizijo sicer imamo, a jo le redko prižgemo. To se zgodi zgolj še za športne in druge prenose, ki si jih je treba ogledati v živo. Nismo osamljeni. S prihodom pretočnih storitev za video na zahtevo se je občinstvo že pred leti osvobodilo tiranije televizijskega sporeda. Posledično je tudi ponudba paketov televizijskih kanalov vse manj zanima. Kabelski ponudniki po vsem svetu se nevarnosti tega zavedajo in praviloma ponujajo možnost ogleda za 7 dni nazaj. To naj bi pripomoglo k ogledu tudi kabelskih vsebin, ko si to želimo. No, v paketu imate 200 kanalov, kaj so v zadnjem tednu predvajali, pa morate preveriti ročno za vsakega posebej. Veliko sreče.

Z Neom gre drugače, saj lahko iščete vsebinsko. Želite dokumentarce? Neo vam bo prikazal vse dokumentarce, ki so bili predvajani na vseh programih v zadnjih sedmih dneh oziroma so na voljo prek drugih z Neom povezanih storitev. Isto velja za filme ali serije. Želite zgolj akcijske filme ali filme z vašo najljubšo igralko ali igralcem? Nič lažjega. Zgolj vašo najljubšo serijo? Tudi to gre. Da bi bila storitev še bolj podobna videu na zahtevo, ob zaključku enega dela serije poišče, ali je na voljo naslednji, in omogoči verižno gledanje. Če vsebino prenehate gledati pred koncem, pa omogoči nadaljevanje s prekinjenega mesta. Ne zgolj na televiziji, temveč tudi na mobilniku, tablici…

Izredno posrečena rešitev preživet koncept kabelske televizije spremeni v moderen video na zahtevo, ki se od netflixov in podobnih storitev razlikuje predvsem po hitrejšem menjavanju vsebin v katalogu. Da bi bil Neo tem storitvam še bolj podoben, pa njegov algoritem tudi preučuje, kaj gledate, in predlaga, kaj vam bi znalo biti zanimivo. Poleg tega kaže, katere so najbolj gledane vsebine med uporabniki v tistem hipu, tako da se lahko zavestno odločite za televizijsko »plavanje s tokom« oziroma proti njemu.