»Danes ob 16.35 je s koprskega sodišča pobegnil 22-letni moški, državljan Črne gore, visok 180 centimetrov, oblečen v črna oblačila,« je medijem včeraj ob šestih popoldne sporočila Anita Leskovec s koprske policijske uprave in poslala fotografijo pobeglega Selmana Selmanovića. Takrat je kazalo, da se je mladi Črnogorec izmuznil slovenskim policistom, ki so ga po Kopru in okolici iskali že približno uro in pol. O pobeglem so obvestili tudi taksiste, luške delavce in druge, poziv javnosti pa je obrodil sadove, saj so Selmanovića prijeli že kmalu zatem, ko se je njegov obraz pojavil na spletnih portalih. Na policiste naj bi se obrnilo več občanov, ključen pa naj bi bil klic Koprčana, ki je mladeniča opazil v Čevljarski ulici v središču Kopra, prav na tej ulici pa naj bi ga tudi aretirali policisti.

Po naših informacijah naj bi bil Selmanović osumljen tihotapljenja štirih prebežnikov, v soboto pa so ga peljali k preiskovalnemu sodniku na koprsko sodišče. Tam naj bi Črnogorec izkoristil priložnost in skočil skozi okno – menda iz prvega nadstropja, torej z okoli štirih metrov višine. Zapodil se je v beg in se pred policisti uspešno skrival približno poldrugo uro, dokler ga niso po zaslugi klicev občanov izsledili v središču Kopra. Vseh podrobnosti danes ni bilo mogoče preveriti, smo pa izvedeli, da naj bi Črnogorec na koncu pristal v koprskem zaporu.

Skoki in zaklepanje

Pobegi s sodišča niso pogosti, se pa dogajajo. Novembra 2013 je med glavno obravnavo iz dvorane pobegnil obtoženi Urban Prelac, ki je v tistem času že prestajal zaporno kazen (za druge grehe) na Dobu. Iz dvorane se je zapodil na hodnik in paznike s sodnico vred zaklenil v sodno dvorano. Ključ je bil namreč na zunanji strani vrat. Nato je stekel mimo varnostnikov na prostost in sredi Ljubljane izginil v neznano. Na začasni svobodi mu je uspelo ostati kar tri mesece, nato pa je moral nazaj za zapahe. Tožilstvo ga je preganjalo zaradi kaznivega dejanja protipravnega odvzema prostosti in na prvi stopnji je bil obsojen na dodatnega pol leta zapora. Na višjem sodišču pa so nato presodili, da s tem, ko je za krajši čas v sodno dvorano zaklenil sodnico, tožilko, zapisnikarico in dva pravosodna policista, ni zagrešil protipravnega odvzema prostosti, in ga oprostili. Beg sam po sebi ni kazniv, če pri begu nista uporabljeni sila ali grožnja.

Pred skoraj petnajstimi leti sta skozi okno pobegnila tudi osumljenca v Kranju in Ljubljani. V Kranju je osumljeni vlomilec pobegnil skozi okno stranišča, v Ljubljani pa je osumljenec med zaslišanjem v pisarni preiskovalnega sodnika skočil na mizo, se otresel paznika in sodnika ter skozi okno pobegnil na prostost.