Dobitnike prestižnih stanovskih nagrad, ki jih že 48 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je po pregledu vseh predlogov iz lanske gledališke sezone izbrala petčlanska strokovna žirija. Predsedoval ji je igralec Alojz Svete, v njej pa so bili še igralka Silva Čušin, dramaturginji Diana Koloini in Tea Rogelj ter igralec in režiser Jaša Jamnik.

Nagradi v Dramo in Celje

Članici ansambla ljubljanske Drame Nini Valič so Severjevo nagrado dodelili za vlogi Kadilke in Protikadilke v Prekletih kadilcih (predstavo je po motivih Svetlane Makarovič zrežiral Tin Grabnar) ter za vlogo Linde v Tatovih Dee Loher v režiji Ivane Djilas. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, so v gledališkem koncertu Prekleti kadilci v ospredju gledalčeve pozornosti njena sposobnost »sproščene in neposredne komunikacije z občinstvom, izvrsten občutek za improvizacijo, nadzorovana mera za komične učinke ter ne nazadnje njeno odlično pevsko izvajanje«. V Tatovih se popolnoma obvladujoče spopada z vse prej kot preprosto postdramsko pisavo. »Vidno izstopajoče vloge letošnje nagrajenke pričajo o njenem vztrajnem igralskem vzponu in vrhunski igralski kondiciji,« še meni žirija.

Igralcu SLG Celje Vojku Belšaku je žirija Severjevo nagrado prisodila za vlogo Jevgenija Onjegina v uprizoritvi Onjegin (besedilo je po motivih Puškinovega romana pripravil Nebojša Pop - Tasić, režirala pa ga je Yulia Roschina) ter za vlogo Istvána Balle Bána v Naših skrivnostih Béle Pintérja v režiji Nikole Zavišića. Kot je zapisala žirija, se je Belšak odlično znašel v večplastni, zahtevni, mnogoobrazni, razpoloženjsko dinamični in čustveno skrajni vlogi Onjegina. »Belšak je imeniten v komediji, poglobljen in natančen v dramskih in tragičnih vlogah, z lahkoto se spopada z improvizacijo. Natančna igra, govorne spretnosti in obvladovanje telesa so njegove največje odlike. Je vrhunski igralec, ki postaja nosilni steber repertoarja SLG Celje,« so še poudarili v utemeljitvi.

Po matičkih še Severjeve

Severjevo nagrado za igralsko stvaritev v slovenskih ljubiteljskih gledališčih si letos delita Damijan Perne iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana za vlogo Lojza v predstavi Petelinji zajtrk (v skupni produkciji Šentjakobskega gledališča in Gledališča Toneta Čufarja Jesenice) ter Maša Kavčič iz KUD Fofite Medvode za vlogo Anette Reille v Bogu masakra ter za vlogo Une v predstavi Kos. Oba igralca sta letos na Linhartovem srečanju prejela tudi matička.

Matic Valič si je študentsko Severjevo nagrado prislužil z vlogo Kantorja v Cankarjevem Kralju na Betajnovi. »Njegova igra je čista in zahteva gledalčevo usmerjenost pozornosti, ki skozi detajl odkriva razplastenost igralčeve kreacije, katere upodobitev se ponaša nič manj kot z odliko,« je izpostavila žirija. Gregor Podričnik pa si je študentsko nagrado priboril z vlogo Leontesa v Shakespearjevi Zimski pravljici. »Njegovo obvladovanje igre kot montaže pomeni pogumno soočanje s sodobno gledališko igro, kjer se povezanost nahaja med hitrimi rezi, preskokih v čustvenih stanjih, času in prostoru ter s stilskimi prevoji,« je zapisano v utemeljitvi.