Iz regijskega centra za obveščanje so danes obvestili javnost, da je ob 2. uri in 38 minut na Cesti Lole Ribarja v Šoštanju prišlo do požara. Kmalu se je razvedelo, da je zagorelo v šoštanjski termoelektrarni, kamor so se nemudoma odpravili šoštanjski gasilci in gasilci iz Lokovice. Ti so ugotovili, da je zagorelo zaradi hidravličnega olja, ki se je vnelo, medtem ko je iztekalo iz poškodovane cevi in se razlivalo po drugih vročih ceveh. Ogenj so gasilci zelo hitro omejili in pogasili, zatem pa počakali na pristojne, da so se lotili sanacije poškodovane cevi. Je bilo pa treba zaradi tega zaustaviti blok 6. Kdaj bo ta znova priključen v omrežje, v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) včeraj niso znali napovedati.

Blok 6 stal tudi septembra

V HSE so pojasnili še, da je prišlo do okvare na hidravličnem cilindru visokotlačnega varnostno-regulirnega ventila na kotlu. Tam naj bi se porušil material stene ene od visokotlačnih oljnih dovodnih cevi. »Ob tem se je olje razpršilo v okolico in prišlo v stik z vročim ohišjem ventila. Tako se je vnel požar. Ogenj so z ročnimi gasilnimi aparati v 15 minutah pogasili gasilci enote Šoštanj,« so povedali v HSE in dodali, da posledice okvare še vedno odpravljajo, prebivalce Šaleške doline pa so pomirili, da oskrba s toplotno energijo ni motena, saj ogrevanje zagotavljajo z obratovanjem plinskega bloka in petega bloka termoelektrarne. Nazadnje so obratovanje šestega bloka v Tešu zaustavili septembra letos, razlog za to pa so bila vnaprej načrtovana redna vzdrževalna dela.

Primerljiva razpoložljivost

Lani je bil delež Teša v vsej proizvodnji električne energije v Sloveniji kar 36-odstoten, v skupni proizvodnji skupine HSE pa 54-odstoten. Časovna razpoložljivost bloka 6 je bila 83,8-odstotna, kar je povsem primerljivo z drugimi termoelektrarnami po Evropi.

So pa imeli lani v Tešu vseeno več težav. Na slabše obratovanje in poslovanje je vplivalo več dejavnikov, med drugim tudi slabe hidrološke razmere, ki so v zimskih in poletnih mesecih terjale večjo razpoložljivost delujočih blokov. Blok 6 je bil lani zaustavljen trikrat. Prvič junija, ko so sanirali razpoke na kolektorju, oktobra zaradi odprave manjših garancijskih napak, nazadnje pa so ga lani ustavili tik pred božično-novoletnimi prazniki zaradi zadnjega garancijskega popravila, ko so zamenjali del vstopnega kolektorja, strošek za to pa je krila družba General Electric. Blok 6 je bil zatem v elektroenergetsko omrežje ponovno sinhroniziran v začetku letošnjega januarja.