Čeprav Peter Prevc sezono svetovnega pokala začenja z enomesečno zamudo, nima težav z vrnitvijo v tekmovalni ritem. Potem ko je v Engelbergu v Švici v serijah za trening dosegel enajsti (128 m) in osemnajsti izid (126,5 m), je v kvalifikacijah stopnjeval svojo pripravljenost. S skokom 132 metrov je dosegel šesti izid, zadovoljstvo pokazal s stisnjeno pestjo in več kot pol ure stal na položaju vodilnega, s katerega ga je pregnal šele Avstrijec Stefan Kraft.

»Zelo sem zadovoljen. Pred začetkom sem bil nervozen, kako se bo začelo, kako se bo izteklo, a že po prvem skoku sem videl, da ni razloga za zaskrbljenost. Umirjeno grem lahko iz skoka v skok, da ne bom poskušal že v enem nadoknaditi vsega, kar mi še manjka za uvrstitev na vrh. Tudi doskok, ki mi je povzročal največ skrbi, mi je lepo uspel. Skoki v Engelbergu so bili za odtenek slabši od najboljših na treningu doma. Skakalnico sem dobro naštudiral in upam, da bodo skoki tudi na tekmi enaki, če ne celo boljši,« je od samozavesti prekipeval Peter Prevc, ki je bil najboljši Slovenec v kvalifikacijah v rahlem sneženju in zelo enakovrednih razmerah za vseh 63 tekmovalcev.

Ob najstarejšem izmed bratov Prevc se je na jutrišnjo tekmo uvrstilo še pet Slovencev. Jernej Damjan je stopnjeval pripravljenost in bil osmi: »Na začetku sezone sem naredil eno večjo napako, ko sem preizkušal nove vpetnike v čevljih. Vrnil sem se na stare 'kajle' in počasi se mi občutki vračajo. V Planici sem naredil nekaj skokov, da sem začutil prave občutke.« Timi Zajc je bil z najslabšim skokom dneva 18., potem ko je bil za trening šesti (129 m) in šestnajsti (125,5 m). Tudi Domen Prevc, sicer rekorder skakalnice s 144 metri, je v kvalifikacijah s 23. mestom iztržil manj, kot je pokazal na treningu (128 m za 7. mesto, 125 m za 15. mesto). Anže Lanišek je bil 42. Žak Mogel je z 49. mestom komaj še ujel tekmo, izpadel pa je Tomaž Naglič.

Vodilni v svetovnem pokalu, Japonec Rjoju Kobajaši, je še naprej v odlični formi. Potem ko je bil najboljši v prvi seriji za trening (136,5 metra), je drugo serijo izpustil, v kvalifikacijski pa z najdaljšim skokom dneva (137 m) zmagal pred Avstrijcem Stefanom Kraftom in Norvežanom Robertom Johanssonom. Jutrišnja tekma se bo začela ob 16. uri, nedeljska pa ob 14.15.

Dekleta bodo jutri in v nedeljo (oba dneva začetek ob 11. uri) tekmovala v Premanonu v Franciji, ki sploh prvič gosti tekmo svetovnega pokala za ženske. Na današnjih kvalifikacijah je Ema Klinec z novim rekordom skakalnice 91,5 metra zasedla drugo mesto.