Terorista, ki je v torek zvečer s streljanjem v množico in ob vzklikih »Alahu Akbar!« izvedel teroristični napad v Strasbourgu, v katerem so tri osebe umrle, 13 pa je bilo ranjenih, išče 720 policistov. Ti se zlasti v revnejših četrtih pogovarjajo z ovaduhi in informatorji ter izvajajo preiskave po stanovanjih.

Doslej samo vernik, ne pa džihadist

Napadalec je 29-letni večkratni prestopnik Cherif Chekatt. Verjetno ga skrivajo njegovi pajdaši, tudi sami kriminalci, svoje ljudi pa ima gotovo tudi v Nemčiji in Švici, kjer je bil tako kot v Franciji že večkrat obsojen zaradi vlomov. Ker dobro pozna teren v Strasbourgu, od koder je doma, mu je v torek zvečer uspelo kar trikrat uiti policistom, čeprav je menda ranjen. Taksistu, ki ga je peljal s kraja napada, je sicer dejal, da je »maščeval svoje umrle brate iz Sirije«. Pri izstopu iz taksija je Chekatt streljal na policiste in jim spet ušel.

Morda se je za napad odločil zato, ker so zjutraj k njemu na vrata prišli policisti, a ga niso našli. Nameravali so ga aretirati zaradi kaznivih dejanj, ki nimajo zveze s terorizmom. Tajna služba mu je sledila zadnja tri leta, zlasti intenzivno to jesen, a ni bilo nobenih indicev, ki bi kazali, da pripravlja teroristični napad. Bil je samo veren musliman, vendar se zdi prav takšna mešanica kriminalca in vernika najbolj nevarna. Pogosto vlomilci tako postanejo teroristi. Chekatt izhaja iz družine, v kateri so kar štirje bratje znani večkratni prestopniki in kriminalci, o katerih med odvetniki iz Strasbourga že dolgo kroži šala: »A Chekattov pa še nisi branil? Ne skrbi, ne bo ti ušlo!« Že dan po atentatu so se na policiji javili Cherifovi brata, mama in oče, ki je imel prav tako opravka s sodstvom, a predvsem zaradi nasilja v družini. Vsi štirje so zdaj v priporu.

Poziv rumenim jopičem, naj ostanejo doma

Tudi zaradi vse boljšega dela obveščevalcev je francoska policija samo lani preprečila dvajset, letos pa sedem poskusov terorističnega napada. Po pokolih v Parizu in Nici leta 2015 in 2016 so oblasti v zaporih postale bolj pozorne, da kriminalci ne bi prehajali med teroriste.

Po tokratnem napadu pa se vrstijo pozivi, predvsem iz vlade, naj rumeni jopiči odpovedo sobotne proteste, ki bi jih skrajneži lahko spet izkoristili za pustošenje Pariza in drugih francoskih mest. »Naše varnostne sile so bile v zadnjih tednih delovno zelo obremenjene in glede na teroristični napad v Strasbourgu bi bilo bolje, da bi to zadnjo soboto pred prazniki vsak počival doma, namesto da protestira in tako znova obremenjuje policiste,« piše v vladnem sporočilu za javnost. Sicer naj bi to soboto francoska mesta spet branilo 90.000 policistov.

Kot pa je razbrati s facebooka in twitterja, se med rumenimi jopiči širi razlaga, da je teroristični napad v Strasbourgu izvedla vlada, da bi tako preprečila nove velike sobotne demonstracije. »Kot po naključju se je napad zgodil ravno v teh odločilnih dneh!« je za dnevnik Libération dejal 38-letni Christian, ki na severu Francije v rumenem jopiču vztraja ves teden. »In kar trikrat je (napadalec) ušel vojakom in policistom! Ali mislijo, da smo od včeraj?« Macronu torej očitajo, da naj bi bil pripravljen celo žrtvovati ljudi. »Vemo, česa vsega je zmožen, saj misli samo nase!« meni 52-letni Frédéric.

Tu je očitno problem, da klasični mediji, ki vendarle vsaj malo pazijo, kaj pišejo in govorijo, nimajo več take veljave kot nekoč. Tudi nasilje in vandalizem v mestih v zadnjih tednih, ne le v Parizu, bi lahko razumeli v luči dejstva, da se skupine skrajnežev, podobno kot verske sekte, ki živijo v svojem svetu, idejno napajajo in spodbujajo prek družbenih omrežij.