42-letni poslanec je po objavi spornega posnetka pojasnil, da se je odločil za umik iz tekme za župana francoske prestolnice, da bi zaščitil svojo družino. Na videu, ki se je razširil po spletu, je videti moškega, ki se samozadovoljuje, poleg pa so objavljeni še posnetki zaslona opolzkih sporočil, ki naj bi jih napisal Griveaux.

»Spletna stran in družbena omrežja so sprožili nizkotne napade na moje zasebno življenje. Moja družina si ne zasluži tega. Nihče ne bi smel biti nikoli deležen takšne zlorabe,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal nekdanji tiskovni predstavnik francoske vlade.

»Več kot leto dni sva bila moja družina in jaz deležna obrekljivih komentarjev, laži, govoric, anonimnih napadov, razkritij ukradenih zasebnih pogovorov in groženj s smrtjo,« je nadaljeval Griveaux. »Kot da to ne bi bilo dovolj, je včeraj doseglo nove razsežnosti,« je povedal in dodal, da noče več izpostavljati svoje žene in otrok. »Šlo je predaleč.«

Video objavil ruski umetnik, ki mu očita hinavščino

Po poročanju francoskih medijev je video objavil ruski umetnik Pjotr Pavlenski, ki trdi, da je želel s tem izpostaviti Griveauxovo hinavščino. Po lastnih navedbah je video dobil od »vira«, ki je imel sporazumen odnos s politikom.

»To je nekdo, ki stalno omenja družinske vrednote, ki pravi, da želi biti župan za družine, in vedno postavlja svojo ženo in otroke za zgled. Dela pa ravno nasprotno,« je Pavlenski izjavil za časnik Liberation.

»Vseeno mi je, kakšno spolno življenje imajo ljudje, a morajo biti iskreni,« je dejal protestni umetnik, ki je zaslovel, ko si je leta 2013 testise pribil na granitno kocko na Rdečem trgu v Moskvi.

Griveaux »želi biti župan mesta in laže volivcem«. »Zdaj živim v Franciji, sem Parižan, to je pomembno zame« je dejal Pavlenski.

Griveaux bistven za Macronovo stranko

Griveaux je pomagal pri ustanovitvi Macronove stranke Naprej republika, zadnje ankete pa so ga uvrščale na tretje mesto v tekmi za pariškega župana.

Županja francoske prestolnice socialistka Anne Hidalgo, ki vodi v anketah, je v odzivu na afero pozvala k spoštovanju zasebnosti in ljudi.

Zmaga v Parizu bi bila zelo pomembna za Macrona, ki poskuša utrditi svojo volilno bazo pred predsedniškimi volitvami leta 2022. Ublažila bi tudi hud poraz, ki se mu obeta na podeželju, kjer je njegova politika naletela na hud odpor in sprožila protestno gibanje rumenih jopičev.