Na evropskem prvenstvu bo nastopilo šestnajst ekip. Zmagovalke skupin se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščene ekipe pa bodo igrale repasaž za preostala štiri prosta mesta. Zaključni boji bodo potekali v beograjski Areni.

Slovenija bo prvo tekmo igrala z Madžarsko, naslednji dan jo čaka Turčija, po dnevu premora pa Italija.

Slovenija, ki je drugič zapored udeleženka eurobasketa, je bila na žrebu v Beogradu uvrščena v zadnji, četrti kakovostni razred, saj ima glede na to, da bo za njo to šele drugi nastop na EP, najnižjo uvrstitev na lestvici Fiba med vsemi udeleženkami tega evropskega prvenstva. Slovenija je na svetovni lestvici Fiba na 63. mestu, med evropskimi reprezentancami pa na triindvajsetem.

Iz prvega bobna je Slovenija dobila Turčijo, šesto reprezentanco na svetu in tretjo v Evropi, Italija, ki je 31. na svetu in 16. v Evropi, je bila v drugem bobnu, v tretjem pa Madžarska, ki zaseda 50. mesto na svetu oziroma 19. v Evropi.

Slovenija je bila v skupino C uvrščena neposredno, saj jo je gostiteljica Srbija izbrala kot partnersko zvezo. Tekme predtekmovanja bo igrala v dvorani Čair, ki sprejme 4000 gledalcev.

Slovenija je na EP 2017 v Pragi zasedla 14. mesto. Premagala je Izrael (59:56), visoko izgubila s Srbijo (69:88) ter za las zgrešila zmago proti Franciji (68:70), ki je kasneje v finalu izgubila proti Španiji.

Na žrebu sta bili predstavljeni tudi maskoti evropskega prvenstva - mački z imenoma Pick in Roll, ki jih je oblikovala agencija Zadrga iz Maribora.