»Tekmovanje, tehnologija in človeške zmogljivosti so bistvo vsega, kar počne McLaren. V kolesarstvu smo že delovali in dolgo časi smo iskali pravega partnerja za dolgoletno sodelovanje,« je povedal vodja marketinga pri McLarnu John Allert.

Šejk Nasser Bin Hamad Al Khalifa, član bahrajnske kraljeve družine, ki bdi nad ekipo, je dodal: »Želimo postati najboljši na svetu. Sodelovanje z McLarnom nam bo dalo znanje in izkušnje, da iz materialov ter atletov izvlečemo najboljše in dosežemo vrh v enem od najbolj garaških športov na svetu.«

McLaren, ki je v prvi vrsti znan kot proizvajalec dirkalnih avtomobilov, z osmimi konstruktorskimi naslovi tudi tretje najuspešnejše moštvo v formuli ena, je na olimpijskih igrah v Londonu 2012 sodeloval z britanskimi reprezentancami v kolesarstvu, veslanju, jadranju in kajaku.

Profesionalna kolesarska ekipa Bahrain Merida, ena od osemnajstih na svetu iz najelitnejšega razreda Uci WorldTour, ima močan slovenski pečat. V njej je po podatkih s spletne strani poleg omenjenih tekmovalcev ter enega od ustanoviteljev moštva Milana Eržena, ki tam deluje že od leta 2013, še šest ljudi. Marjan Koršič je zdravnik, fizioterapevti so Aleš Murn, Rok Novak in Borut Škedelj, Primož Šegina je mehanik, Mateja Kos pa skrbi za odnose z javnostmi.