Po objavi teh novih so Applove delnice na borzi izgubile več kot odstotek vrednosti. Qualcomm in Appple sta sicer že dolgo v sporu glede višine plačila licenc za Qualcommovo tehnologijo in se pogosto medsebojno tožita na sodiščih. Qualcomm je eden od največjih proizvajalcev čipov za pametne telefone, hkrati pa prodaja licence za uporabo patentov za različne tehnologije.

Prepoved uvoza in prodaje se nanaša na modele iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus in iPhone X. Novica kitajskega sodišča je prišla ravno v času napetih trgovinskih odnosov med ZDA in Kitajsko.

Apple na Kitajskem v minulem četrtletju ustvaril 11 milijard dolarjev dobička

Iz ameriškega proizvajalca pametnih telefonov so sporočili, da gre še za en obupan ukrep Qualcomma in primer njihovih nezakonitih praks, zaradi česar naj bi bili že pod drobnogledom več regulatorjev po svetu.

Kitajska je pomemben trg za Apple, vse odkar je kitajski operater China Mobile pred leti pristal na distribucijo njihovih pametnih telefonov. Na Kitajskem je Apple v minulem četrtletju ustvarili za 11 milijard dolarjev prihodkov, kar je približno 18 odstotkov vseh prihodkov.

Razlog najverjetneje tiči tudi v sporu zaradi aretacije direktorice Huaweija

Kitajska je zaradi aretacije glavne finančne direktorice tehnološkega velikana Huawei Meng Wanzhou, ki so jo kanadske oblasti pretekli teden prijele na zahtevo ZDA, včeraj na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika v Pekingu. Belo hišo pa je pozvala, naj opusti zahteve za njeno izročitev. Pozvali so tudi, da bi dogodek lahko ogrozil trhlo trgovinsko premirje med ZDA in Kitajsko.

Meng Wanzhou ima sicer danes zaslišanje na sodišču za izpustitev iz pripora po plačilu varščine. Američani naj bi Meng želeli aretirati zaradi možne kršitve sankcij proti Iranu. Je namreč hči ustanovitelja podjetja Rena Zhengfeija in namestnica predsednika upravnega odbora Huaweija.