Namestnik kitajskega zunanjega ministra Le Yucheng je danes na pogovor poklical ameriškega veleposlanika v Pekingu Terryja Brandstada, da bi izrazil nezadovoljstvo Pekinga zaradi primera Mengove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Le Yucheng je izpostavil, da so ZDA resno kršile zakonite pravice in interese kitajskih državljanov in da je narava kršitev izjemno slaba,« je v izjavi sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Peking je poleg tega ZDA še pozval, naj »nemudoma sprejmejo ukrepe, s katerimi bodo popravile napačne prakse in preklicale nalog za aretacijo kitajske državljanke«.

Zunanje ministrstvo v izjavi še opozorilo na nedoločen "nadaljnji odziv" Pekinga.

Kitajsko zunanje ministrstvo je zaradi aretacije Mengove v soboto na pogovor poklicalo že veleposlanika Kanade v Pekingu Johna McCalluma. Kanado so pozvali k izpustitvi Kitajke, v nasprotnem primeru pa zagrozili s "hudimi posledicami".

Mengova je bila aretirana 1. decembra na podlagi naloga za aretacijo iz ZDA, ki temelji na obtožbah zarote in prevar v povezavi s kršenjem sankcij proti Iranu. Kanadske oblasti so jo prijele, ko je v Vancouvru čakala na prestopni let med potovanjem iz Hongkonga v Mehiko.

Aretacija, do katere je prišlo le nekaj dni potem, ko sta se ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping dogovorila za 90-dnevno trgovinsko premirje, je še dodatno skrhala odnose med ZDA in Kitajsko.