Občina Žirovnica v teh dneh praznuje občinski praznik in s tem tudi dve polni desetletji samostojnega delovanja. »Že večkrat sem izrazil to stališče in velika večina se z mano strinja. Teh 20 let je zgodba o uspehu, ko Žirovničani sami skrbimo za svoj razvoj in napredek,« pravi župan Leopold Pogačar, ki vstopa v četrti mandat.

Več denarja za delo društev

Žirovnica je bila prej del občine Jesenice. »Kot krajevna skupnost smo bili prej le del večjega sistema, v katerem drži pregovor Daleč od oči, daleč od srca. V dveh desetletjih samostojnosti smo uspeli pridobiti zanesljivo več sredstev, kot bi jih uspeli v skupni občini, predvsem pa smo uspeli prepoznati prioritete in potrebe, ki jih imamo,« meni Pogačar.

Med uresničenimi prioritetami Pogačar omenja urejeno komunalno infrastrukturo. »Z letošnjo naložbo na Bregu smo v 90 odstotkih zaključili s tem, še dve manjši območji bomo komunalno opremili v prihodnjih dveh letih. Več denarja nam tako ostane za delovanje društev, ki so pomemben del življenja v naši občini. Predvsem se glas ljudi in realne potrebe bolj slišijo in vsak pameten župan, občinska uprava in občinski svet sledi tem potrebam in željam,« je prepričan. Dodaja, da politika z državnega nivoja ne pride do izraza v lokalnih skupnostih. »Pločnik recimo ne more biti politična odločitev, ampak je to nuja ljudi, razvoja in varnosti,« navaja.

Mladi potrebujejo svoje središče

Občinski proračun Žirovnice običajno obsega dobre štiri milijone evrov, med katerimi je dober milijon evrov namenjen naložbam. V času samostojnosti so uspeli pridobiti še osem milijonov evrov evropskih sredstev. Med osrednjimi prihodnjimi projekti bo rekonstrukcija državne ceste med Zabreznico in Breznico, v okviru katere zdaj odmerjajo in odkupujejo zemljišča. Slabo polovico 2,1 milijona vredne rekonstrukcije bo zagotovila država, ki bo financirala samo obnovo vozišča, gradnja pločnika, parkirišča, razsvetljave in ostale infrastrukture pa bo v domeni občine, pravi Pogačar. Obnova ceste bi bila lahko, če bo šlo vse po načrtih, zaključena čez dobri dve leti. Razmišljajo tudi o gradnji objekta v bližini, v katerem bi uredili kulturno dvorano s knjižnico in prostori za društvene dejavnosti. »Sedanje prostore kulturne dvorane bi namenili mladinskemu središču, za katerega so v občini velike potrebe in ki bi prostoru dajal dodano vrednost,« dodaja župan.

Občina Žirovnica, ki ima okoli 4400 prebivalcev, občinski praznik praznuje 3. decembra v spomin na rojstvo pesnika dr. Franceta Prešerna. Ta se je rodil v vasi Vrba, ki sodi v omenjeno občino, sicer izjemno bogato po spomenikih kulturne dediščine.