»Zasledovalna tekma je bila popravni izpit. Popravljal sem, kot se je dalo, ni pa to, kar si želim. Škoda je bila napravljena že v petek. Ne smem si več dovoliti takega spodrsljaja, da bi zasledovalne tekme začel z 39. startnega mesta. Bile so sezone, ko je bila najslabša uvrstitev zime, višje. Zasledovalno tekmo je lažje tekmovati spredaj, motivacija je boljša, je pa vseeno spodbudno,« je slovenski biatlonec Jakov Fak v nedeljo opoldne pospremil zaključno tekmo domačega prizorišča svetovnega pokala. Na zasledovalni tekmi je začel minuto in 40 sekund za vodilnim kot 39., prehitel 17 biatloncev, dosegel štirinajsti čas dneva in končal na 22. mestu. Po času je bil le 15 sekund počasnejši kot hazarder dneva in Pokljuke, Norvežan Johannes Thingnes Boe. Ambicije olimpijskega podprvaka so višje.

Selektor Uroš Velepec je v cilju oštel Miho Dovžana

Vrhunec domačih dosežkov pokljuških tekem svetovnega pokala je bilo Fakovo četrto mesto na 20-kilometrski preizkušnji. Edini, ki je še dobival del pohval, je bil Miha Dovžan. Bil je tudi na paradi šestdeseterice nedeljske zasledovalne tekme, a še njega je trener Uroš Velepec ošteval v cilju. Nepremišljeno je zgrešil tri strele mimo tarče na zadnjem strelskem postanku (49. mesto). »Če zgrešiš tri tarče, ni smola, je površnost in zanikrnost. Samo zbrati bi se moral, a je zbezljal in se potopil. Miha zna narediti dobro tekmo, ni pa se zavedal odgovornosti. Zakvačkal je,« je bilUroš Velepec neusmiljen, kot velikokrat zna biti.

V slovenski reprezentanci je šlo v petek in soboto veliko po Murphyju – če nekaj lahko gre narobe, bo narobe tudi šlo. Urška Poje, enaindvajsetletnica iz Cerknice, ki je morala prevzeti breme prve dame, je na sobotnem sprintu padla tik pred ciljem. Pod vznožjem zadnjega dela »motokrosa«, odseka, imenovanega v dobi sedanjega predsednika panoge Marka Dolenca (odsotnega na Pokljuki), je zaradi zdrsa s smučine izgubila vsaj 20 sekund in odpihnilo je nedeljsko zasledovalno tekmo. Generacijsko luknjo, ki jo je bilo mogoče predvideti že leta, morda lahko ublaži le nekdanja tekačica Lea Einfalt, a zelo težko v prvi biatlonski sezoni. Upanje je generacija deklet letnik 2003.

Del elite dobil zalet, drugi so metali smuči v sneg

Prve tekme so vedno uganka in tudi zato je Pokljuka bila nekaj posebnega. Del elite dobiva zalet in krila uspeha, drugi že mečejo smuči v sneg. Norvežan Johannes Thingnes Boe in Finka Kaisa Makarainen, najhitrejša tekača med lovilci, sta zmagala dvakrat zapored. Norvežan je pred zadnjim streljanjem vodil z lepo prednostjo in, kot je tudi sam dejal, bi tudi s štirimi zadetimi tarčami od petih kontrolirano pritekel do zmage. Zgodilo pa se je to, kar biatlon dela nepredvidljiv in zanimiv. Na koncu je zgrešil dve tarči, s čimer je privabil zasledovalce. Z Aleksandrom Loginovom sta sprintala na zadnjem delu »motokrosa«, a se je Rus na vrhu zadnjega klanca spotaknil in padel. Zadnji spust je Norvežan, prepričan o drugi zaporedni zmagi, vzel lahkotno in le za dva čevlja je glede na fotofiniš manjkalo, da ga izza ozadja ni presenetil Francoz Quentin Fillon Maillet.

»Dejstvo je, da je možno v biatlonu načrtovati le do naslednjega streljanja. Lepo je zmagati, a drugič bo treba narediti bolje,« je lekcijo dobil Johannes Thingnes Boe. Martin Fourcade je po uvodni zmagi danes celo zavil v boks, ko ga je prehitel še Fak.

Na Pokljuki je bilo znova očitno, da bo breme uspeha slovenskega biatlona ob statistično pričakovanem vsaj enem preblisku Klemena Bauerja na sezono nosil Jakov Fak. Ima visoke standarde: »Za J. T. Boejem sem res po času zaostal le 15 sekund, a on je tekel dva kazenska kroga več (45 sekund op. a.). Vidim, da moj tek še ni optimalen. Tudi Italijanu Windischu nisem zmogel slediti. Pričakujem, da bom bolj konkurenčen. Željo imam, da sem v vrhu. To me včasih tepe. Moja glavna skrb za Hochfilzen je preprosta. Osredotočil se bom nase, da poskušam zadeti vse tarče in teči čim hitreje. Motivacija je zagotovilo za uspeh.«

Manj kot 10.000 gledalcev

Pokljuka je kot prizorišče z izjemo ene prestavljene tekme zaradi megle ponudila stabilne pogoje. Priložnost za primerjave. Tudi Jakov Fak je izkoristil priložnost, da na domačem terenu pred domačimi novinarji izpostavi določene primerjave, ki jih bolj pozorni obiskovalci vidijo na daleč. Velike ekipe so prišle na prizorišče z velikimi servisnimi tovornjaki. »Nekatere stvari, ki jih vidimo tu, tudi pri Norvežanih, se mi ne zdijo brez zveze. Moramo slediti najboljšim. Naši fantje iz servisa naredijo vse, kar zmorejo, a verjetno so še kakšne rezerve v primerjavi z ostalimi. Če hočemo vrhunske rezultate, moramo vlagati. Moramo držati korak, če to želimo.«

Pokljuka kot prizorišče? IBU in Slovenija je zagotovo ponosna na zimsko alpsko kuliso. »Zelo sem hvaležen publiki. Lepo je tekmovati doma, čeprav zaradi ovacij na strelišču tudi psihično težje. Zato pa na krilih letiš s stadiona,« je podoživljal Fak. V petih tekmovalnih dneh se je na Pokljuki zbralo skupaj manj kot tretjino pričakovanih 30.000 gledalcev. Zdelo pa se je, da so tuji navijači veliko bolj navdušeno začeli zimo, kar bo zagotovo dalo misliti organizacijski ekipi, za katere je bila to prva generalka za svetovno prvenstvo februarja 2021. Druga bo januarja 2020.