»Šele v sredo sem izvedel, da nisem dobil ustreznega ameriškega dokumenta, da bi sploh dobil vizum za Kitajsko. Sem sem prišel le s šestdnevno tranzitno vizo in do 15. decembra, ko mi poteče študentski vizum v ZDA, se moram vrniti v Tennessee, sicer ne bom dobil dokumentov in se moral vrniti v Slovenijo,« je povedal Stevens, eden od kandidatov za kolajno na 50 m prsno in branilec srebra s prejšnjega tekmovanja v kanadskem Windsorju pred dvema letoma.

V nadaljevanju je Stevens izpostavil, da bi sicer lahko nastopil na SP, a bil nato prisiljen, da bi se v ZDA vrnil s turistično vizo in potreboval vsaj leto dni, da si spet zagotovi status, ki ga je pridobil s študijem v Knoxvillu in pot do vize za športnike. »Plačal sem celo 2000 evrov, da bi dobil izredno dovoljenje in ustrezne dokumente za nastop na SP, a na koncu brez uspeha in s tem se zdaj ukvarja moj odvetnik,« še pravi trenutno najizkušenejši slovenski plavalec.

Kot pravi, je predčasna vrnitev v ZDA nujna, saj mu v nasprotnem grozi, da bo moral pobrati vse svoje stvari in se čez noč preseliti v Slovenijo: »Mislim, da lahko papirje po izteku študentske vize uredim v 30 dneh in v ZDA ostanem brez omejitev.«

Ena od možnosti za Stevensa je bila tudi tako zaželena zelena karta. »Ta proces je še daljši. Upal sem, da bom zadeve lahko uredil, na koncu pa sem se moral odločiti. Žal me na 50 m prsno ne bo, na 100 m prsno in 100 m mešano pa bom le nastopil,« je še dejal plavalec, ki si na 100 m prsno zdaj želi finale.