Le še štirje krogi so ostali in nogometaši v angleški premier ligi bodo sklenili prvo polovico prvenstva, po dosedanjih 15 krogih pa se je bolj ali manj potrdilo to, kar so mnogi napovedovali že pred začetkom – da bo šlo v boju za naslov prvaka prej ali slej za dvoboj med Manchestrom Cityjem in Liverpoolom. Oba sta tako doslej še edina neporažena, prvi pa ima ob enem remiju manj (skupno dva) na vrhu z 41 točkami dve točki prednosti pred drugim. A kljub temu se danes za tiste ljubitelje nogometa, ki obožujejo napadalni slog z veliko streli na gol, številnimi (kratkimi) podajami in dotiki žoge ter stremljenjem za čim večjo posestjo, obeta še večja poslastica, kot če bi se pomerila vodilna kluba. Manchester City namreč odhaja v goste k četrtouvrščenemu Chelseaju, katerega trener Maurizio Sarri je svojim igralcem verjetno še hitreje od pričakovanj vcepil način igre, s kakršnim se je v zadnjih letih najbolj proslavil njegov tokratni nasprotnik na klopi Cityja Pep Guardiola.

Številni statistični podatki, ki ponazarjajo željo po opisanem načinu igre, tako dokazujejo, da se, kljub temu da za njimi zaostajajo že za deset točk, meščanom glede tega po robu lahko postavijo le nogometaši Chelseaja. Še več, ponekod so celo malenkost pred njimi, medtem ko različni najbližji zasledovalci praviloma že močno zaostajajo. Londončani imajo tako med vsemi klubi v prvenstvu doslej največ podaj, in sicer 10.658 (City na drugem mestu jih je zbral 10.600), ter dotikov žoge (13.429, drugi City 13.321), v številnih drugih parametrih pa so na drugem mestu Cityjevi najtesnejši zasledovalci. Omenimo lahko denimo skupno število strelov na gol (City 286, Chelsea 263) pa število golov, doseženih s streli v kazenskem prostoru (38:27), natančnost podaj (89,4:88,6 odstotka) ali povprečno posest žoge na tekmo (64,3:63 odstotkov).

Poleg skupnega števila točk eden redkih ofenzivnih segmentov, v katerem se je med obe moštvi vrinil nekdo tretji, je tako le skupno število doseženih golov, kjer je za Cityjem (45) in pred Chelseajem (31) na lestvici petouvrščeni Arsenal (34). Deloma je za to kriva tudi slaba forma Chelseajevega napadalca Alvara Morate. »Njegova težava je psihološke narave, dejstvo pa je, da trenutno ne izkorišča vsega potenciala, ki je pri njem ogromen,« je povedal Maurizio Sarri, ki je bil po sredinem prvenstvenem porazu proti Wolverhamptonu (1:2) sicer precej živčen in jezen na svoje igralce. »Predvsem me skrbi odnos nekaterih, poraz pa je prišel tudi ob nepravem času, saj nas zdaj čaka tekma proti Cityju, ki je zame najboljše moštvo v Evropi,« je dejal. In ko beseda že teče o Manchestru Cityju in Evropi, dodajmo, da so vse glasnejše govorice, da bi utegnil omenjeni klub v naslednji sezoni ostati celo brez nastopanja v ligi prvakov. Po razkritju Football Leaks, da so pri Cityju kršili pravila finančnega ferpleja in ostali nekaznovani, je Uefa namreč odprla preiskavo, oglasil pa se je tudi njen predsednik Aleksander Čeferin, ki je napovedal, da bodo kmalu imeli odgovore, kaj natančno se je dogajalo.

Španec na klopi Manchestra Cityja bo danes sicer pogrešal poškodovane Mendyja, De Bruyneja in Aguera, medtem ko Italijan na klopi Chelseaja večjih težav nima.