Kadrovska prevetritev vlade po vmesnih kongresnih volitvah v ZDA ni neobičajna in tako se Trumpovi Beli hiši v kratkem obetajo kar tri zamenjave. Predsednik je za novega pravosodnega ministra izbral Williama Barra, ki je ta položaj že zasedal v času vladanja nedavno preminulega predsednika Georgea H. W. Busha. Barra mora potrditi senat, in če se to zgodi, bo prevzel tudi nadzor nad delom posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki preiskuje morebitno sodelovanje članov Trumpove predvolilne kampanje z Rusi in okoliščine Trumpove odstavitve bivšega šefa FBI Jamesa Comeyja maja lani. Barr je v preteklih izjavah branil Trumpovo odstavitev Comeyja, nad katero visi sum, da se je zgodila zaradi predsednikovega nezadovoljstva z rusko preiskavo. Barr bo na položaju zamenjal Jeffa Sessionsa, ki je novembra odstopil na zahtevo Trumpa.

V ZDA se stopnjuje pričakovanje, da bo Mueller objavil končno poročilo. To je nakazal tudi Trump, ki je včeraj Muellerjevi ekipi namenil pet jeznih tvitov. Omenil je tudi, da bo njegova ekipa objavila protiporočilo Muellerjevemu in da so že spisali 87 strani.

Šef kabineta tik pred odstopom?

Trump je izbral še novo veleposlanico ZDA pri Združenih narodih, ki jo mora tudi potrditi senat. To je trenutna tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert (48), pred tem pa je bila voditeljica na televizijski postaji Fox News, ki jo predsednik najraje gleda. Nauertova bo zamenjala Nikki Haley, ki je oktobra sporočila, da zapušča položaj. Nauertova nima praktičnih političnih izkušenj, na zunanjem ministrstvu je od maja lani. Pred tem pa je bila članica vplivnega sveta za zunanje odnose, ki je eden centrov ameriške nevladne zunanjepolitične afere.

Včeraj so v ameriške medije kapljale tudi informacije, da je tik pred odstopom šef Trumpovega kabineta John Kelly. S predsednikom naj ne bi več niti govorila. Velja dodati, da si aktualni predsednik velikokrat v zadnjem trenutku premisli in da je upokojenega generala pred časom prosil, naj ostane na položaju še dve leti. Kot najverjetnejši kandidat za naslednika se sicer omenja šef kabineta podpredsednika Mika Pencea Nick Ayers. agencije