Trump je s tviti začel že pozno sinoči in nadaljeval danes zjutraj, sprva predvsem z zatrjevanjem, da se obeta trgovinski dogovor s Kitajsko v času 90-dnevnega carinskega premirja, ki ga je sklenil prejšnji konec tedna na vrhu G20 v Argentini s kitajskim predsednikom Xi Jinpigom.

Borze ostajajo skeptične do njegovih tvitov in indeksi padajo že dva dni zapored. V četrtek popoldne so si malce opomogli zaradi izjav članov odbora za odprti trg centralne banke Federal Reserve, ki po zadnjem letošnjem povišanju ključne obrestne mere sredi meseca obetajo malce premora s temi ukrepi. Vmes je Trump preko Twitterja izrazil sožalje zaradi nesreče ameriških vojaških letal nad morjem pri Japonski, omenil praznovanje 77. obletnice japonskega napada na Pearl Harbor, strašil pred invazijo migrantov na južno mejo, mimogrede pa spomnil tudi, da so lažne novice sovražniki ameriškega ljudstva, in poudaril zmago republikancev na volitvah v zvezni senat.

Naznanil je tudi imenovanje nekdanje voditeljice televizije Fox News Heather Nauert, ki je od začetka leta 2017 tiskovna predstavnica State Departmenta na položaj nove veleposlanice ZDA pri ZN. Njegovi kritiki poudarjajo, da gre za novo znamenje predsednikovega odnosa do svetovne organizacije. Svoj račun Twitterja pa je napolnil z napadi na "lov na čarovnice", ki naj bi ga izvajal posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Robert Mueller s svojo ekipo.

Za Trumpove kritike je povsem jasno, da je predsednik zelo nervozen zaradi preiskave, ki naj bi se bližala epilogu, ki zanj oziroma med drugim njegovega sina Donalda Trumpa mlajšega in zeta Jareda Kushnerja ne bo ugoden.

Mueller je pred dnevi v sodni vlogi priporočil, da se nekdanjemu Trumpovemu svetovalcu za nacionalno varnost generalu Michaelu Flynnu ne izreče nobena zaporna kazen, ker leto in pol pošteno in odkrito sodeluje s preiskavo in tudi drugimi preiskavami, ki niso javno opredeljene. Mueller danes podaja podobno sodno vlogo glede priporočila za kazen nekdanjemu Trumpovemu odvetniku Michaelu Cohenu, ki prav tako sodeluje s preiskavo oziroma preiskavami, med drugim glede Trumpovih poslov z Rusijo.

Poleg tega bo sodišču predvidoma opisalm zakaj se razveljavlja dogovor o priznanju krivde in sodelovanju s preiskavo z nekdanjim šefom Trumpove kampanje Paulom Manafortom, ki je po obsodbi na prvem sojenju zaradi finančnega kriminala privolil v sodelovanje s tožilci, nato pa jim začel spet lagati.