Vsi govorijo o avtonomni vožnji, kaj pa pri Porscheju?

Seveda tudi nas zanimajo avtonomna vozila in sistemi za samodejno vožnjo, a to še ne pomeni, da bomo v bližnji prihodnosti imeli avto, ki bo vozil sam. Pomembno se nam zdi, da bomo imeli gumb, s katerim bo voznik lahko vključil in izključil sistem za avtonomno vožnjo. Dejstvo je, da si naše stranke porscheja želijo predvsem voziti, saj jim vožnja prinaša užitek. Seveda pa se med vožnjo zgodijo okoliščine, ko je avtonomna vožnja smiselna, sploh na avtocestah, ko pride do prometnega zamaška.

Digitalizacija prinaša številne priložnosti.

Priložnosti je res veliko, predvsem pa lahko vožnja postane še privlačnejša. Samo poglejte novega porscheja 911 in številne senzorje, ki nam sporočajo, kakšne so razmere na cesti, in temu prilagodijo vozne sisteme. Kmalu bomo predstavili tri nove aplikacije, ki potencialnemu kupcu omogočajo doživetje vožnje porscheja, tudi če ne sedi v avtomobilu. Vožnjo želimo narediti še bolj udobno in enostavno, da vozniku preostane le, da se ji posveti in v njej uživa.

Si predstavljate porscheje čez 20 let, kako zelo inovativni bodo?

Avtomobil bo takrat dobro poznal voznika, njegove želje in prioritete. Tudi ko bo lastnik zapustil vozilo, bo imel na voljo številne možnosti, ki bodo njegovo življenje poenostavile. Ne govorimo zgolj o mobilnosti, cilj aplikacij bo tudi, da boste do cilja prišli hitreje, bodisi na koncert, izlet konec tedna… Prihranili boste pri času, hkrati pa bo življenje bolj razburljivo. To je naša vizija. Vstopili boste v prostor, ki se bo prilagodil vašim željam in vam ponudil vse informacije, ki si jih želite. Ko boste vozili, bodo sistemi zaznali vašo morebitno utrujenost in vklopili sistem avtonomne vožnje, če boste dobre volje in boste želeli voziti hitreje, vam bodo sistemi to prav tako omogočali.

Je realna prihodnost, v kateri bo nekdo kupil porscheja, ne da bi ga želel sam tudi voziti?

To se pa ne bo zgodilo. (smeh) Porscheja pač vsak želi voziti, tako je bilo v preteklosti in bo tudi v prihodnosti, o tem sem prepričan.

Toda mlajše generacije po raziskavah avtomobila ne bodo želele voziti.

To bo za vse nas velik izziv, prepričati jih, da bodo z veseljem sedli za volanski obroč in sami zapeljali porscheja. Ni ga večjega užitka, kot ko v porscheju pritisneš stopalko za plin do konca, avto pa natančno uboga tvoje ukaze in vozi tako, kot si sam želiš. To je del vseh nas, ki smo odraščali s klasičnimi avtomobili, poskrbeti pa moramo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje. Vožnja lahko človeka navduši.

Vam bo to uspelo?

Prepričani smo, da nam bo. Naši avtomobili postajajo vse pametnejši in so polni inovacij, tudi zato imamo vse več kupcev. To, da imamo danes v avtu na primer dva velika digitalizirana ekrana, je za marsikaterega ljubitelja porscheja, ki stavi na klasiko, velik preskok naprej, za nove generacije pa nekaj samoumevnega, dodatek, brez katerega si življenja ne predstavljajo.

Nam lahko podrobneje razložite svoje delo?

Do podrobnosti moramo preučiti želje potencialnih kupcev in najti rešitve, kako jim ustreči. Ko smo našli rešitve, pa jih moramo seveda razviti do te mere, da postanejo uporabne. Razvijamo številne aplikacije in iščemo podjetja, ki nam pri tem pomagajo. Na tak način delamo hitreje, saj lahko določen produkt razvijemo v vsega nekaj mesecih. Kreiramo inovacije in poskrbimo, da jih uresničimo.

Od kod črpate inspiracijo za vse ideje?

Opazujem svet in ljudi. Preden sem se zaposlil pri Porscheju, sem dvajset let delal v Silicijevi dolini. Lahko sem spremljal, kako postajajo tehnologije vse bolj napredne in kako sem jim kupci prilagajajo. Najpomembneje je, da tehnologijo razvijemo ob pravem času. Gledamo v prihodnost in razvijamo tehnologije, ki bodo narejene tudi po meri generacije, ki šele prihaja. Dejstvo je, da prav vse, o čemer tuhtamo v naših glavah, lahko tudi uresničimo in bo nekega dne realnost. Tudi zato razmišljamo o tehnologijah, ki so danes še utopične, na primer o teleportaciji, ki pa bo nekoč postala realnost. Vse je mogoče, saj postajajo sistemi tudi s pomočjo umetne inteligence vse bolj popolni. Možgani ljudi sicer niso veliki, so pa zato izjemno učinkoviti.

Kaj lahko pričakujemo v avtu prihodnosti?

Senzorjev bo veliko več, kot jih je na voljo danes, tehnologije pa bodo omogočale stvari, ki jih danes naše oči, voh ... ne zaznajo, saj so omejeni. Avto bo moral ves čas spremljati, kaj se 360 stopinj okoli njega dogaja. Ljudje tega nismo sposobni, tudi naš reakcijski čas je prepočasen. Vse naše želje bodo zadovoljene veliko hitreje, kot znaša naš reakcijski čas, po zaslugi teh tehnologij bomo postali nekakšni nadljudje. Biti v avtu bo nekaj posebnega, avto bo postal naš velik prijatelj, ki nam bo omogočal nekaj več. Avto je v osnovi namenjen vožnji od točke a do točke b, kar bo postalo toliko bolj zanimivo, ko bo na voljo teleportacija. Seveda se to ne bo zgodilo kmalu. Bodo pa vse te tehnologije brale naše možgane in namesto nas opravljale številne naloge ter nam poenostavile življenje, ki bo bolj varno in tudi produktivno. Seveda bo teleportacija pomenila, da prevozna sredstva ne bodo več potrebna oziroma bo potreba po njih manjša. Fizično nam ne bo več treba biti na delovnem mestu vsak dan, kar bo pomenilo manj prometa, manj škodljivih izpustov. A prepričan sem, da si bodo ljudje tudi v bolj oddaljeni prihodnosti želeli vožnje z avtomobilom.