Raziskovalci z univerze v Edinburgu so prišli do zaključka, da nosijo starodavne umetnine, ustvarjene po Evropi, več pomenov. Do sedaj so jih razumeli zgolj kot podobe živali, a so nedavno ugotovili, da so te predstavljale zvezdne razporeditve na nočnem nebu. Iz njih je bilo mogoče razbrati datume in pomembne dogodke, kot je tudi meteorski dež, sklepajo analitiki.

Že pred 40 tisoč leti merili čas s pomočjo zvezd

Poslikave razkrivajo, da so ljudje že pred 40 tisoč leti merili čas s pomočjo počasnega premikanja zvezd. Ugotovitve kažejo, da so ljudje že takrat razumeli učinek, ki ga povzroča postopni premik vrtilne osi Zemlje, poroča Science Daily. Os je nagnjena v isto smer med celotno potjo okoli Sonca, kar povzroči, da je med potjo polovica Zemljine površine nagnjena proti Soncu, druga pa ne. Kot posledica tega je pozimi severna polobla pri nas manj obsevana kot južna. To znanje so v preteklosti pripisovali zgolj Grkom, a po ugotovitvah sodeč so to znanje imeli tudi po Evropi. To jim je lahko pomagalo pri plovbi po odprtem morju, kar je pripomoglo tudi k našemu razumevanju prazgodovinskih migracij.

Vsi uporabljali isto metodo merjenja časa

Raziskovalci z univerz v Edinburgu in Kentu so raziskovali živalske poslikave iz Neolitika in Paleolitika na območju Francije, Nemčije, Španije in Turčije. Ugotovili so, da so vsi uporabljali isto metodo za merjenje časa, čeprav sta bili umetnosti časovno ločeni za več tisoč let.

»Zgodnje jamske poslikave kažejo, da so ljudje dobro poznali nočno nebo že v času ledene dobe,« je povedal vodja raziskave Martin Sweatman, profesor na univerzi v Edinburgu. »Te ugotovitve bodo najbrž vplivale na razumevanje razvoja predzgodovinskih ljudstev,« je še dodal.