Nekoliko objokana je popoldne na oder konferenčne dvorane v Hamburgu stopila 56-letna Annegret Kramp - Karrenbauer ali AKK, kot ji s kratico radi rečejo. To so bile solze sreče in vznemirjenja: pravkar je postala nova voditeljica nemških krščanskih demokratov (CDU), najmočnejše stranke v državi, ki je tako začela odmeven notranji proces prenosa oblasti. Dosedanja šefinja CDU Angela Merkel, ki je Kramp-Karrenbauerjevo potihoma podpirala, se s položaja vodje stranke poslavlja po več kot osemnajstih letih, in to po lastni odločitvi. Ne pa tudi s kanclerskega položaja, saj načrtuje dokončanje mandata do jeseni 2021, seveda če bo velika koalicija njene CDU, bavarske krščanskosocialne unije CSU in socialdemokratov obstala. Če pa pride do nepredvidenih zasukov, bi jo lahko Kramp-Karrenbauerjeva že prej zamenjala tudi na čelu vlade.

Volilni izidi vendarle kažejo, da CDU ni notranje enotna, ampak je razklana, in da jo čaka veliko dela za strnitev vrst. Kramp-Karrenbauerjeva je namreč zmagala šele v drugem krogu, s precej tesno večino. Dobila je 517 od 999 glasov, njen glavni tekmec, poslovnež milijonar, odvetnik in bivši visoki politik Friedrich Merz pa 482. Vsega 35 glasov razlike torej ali drugače povedano: če bi se drugače odločila zgolj dva odstotka delegatov, bi na oder dvorane v Hamburgu morda prav tako objokan stopil Merz.

Nova šefica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, ki ji pravijo tudi mini Merklova, se je ob današnjem nagovoru delegatom stranke postavila po robu oceni, da je nekakšna kopija odhajajoče šefice stranke. »Veliko sem prebirala o tem, kaj sem in kdo sem: 'mini', 'kopija', 'še več istega'… Dragi delegati, pred vami stojim, kakršna sem in kakršno me je naredilo življenje, in na to sem ponosna,« je po poročanju Reutersa dejala v čustvenem nagovoru. »Naučila sem se, kaj pomeni biti voditeljica, in predvsem sem se naučila, da je bistvo voditeljstva v tem, da si močan navznoter, ne da si glasen navzven,« je dejala AKK, ki je bila od februarja letos generalna sekretarka stranke, pred tem pa šest let in pol ministrska predsednica Posarja.

Po zmagi je na oder povabila tudi oba tekmeca, da bi pokazala svojo namero poenotenja stranke. V prvem krogu glasovanja je Kramp-Karrenbauerjeva dobila 450 glasov (50 premalo za zmago), Merz jih je dobil 392, tretji kandidat, 38-letni minister za zdravje Jens Spahn, pa 157. Večino glasov slednjega je v drugem krogu pobral Merz, a vendarle premalo za zmago.

Deset minut stoječih ovacij

Vse pa se vendarle ni vrtelo samo okoli zmagovalke. Današnji dan je namreč hkrati pomenil tudi konec nekega obdobja stranke zaradi slovesa Merklove s položaja, ki ga je zasedla aprila 2000. Skoraj desetminutne stoječe ovacije je tisoč delegatov namenilo Merklovi, potem ko jim je z odra dejala: »Bilo mi je v čast.« Krščanski demokrati zdaj »ne smejo gledati nazaj, ampak naprej, z drugimi ljudmi, toda z istimi vrednotami«, je rekla, medtem ko je bilo iz občinstva slišati vzklike »hvala Angie, hvala šefica«.

Prav zaradi izvolitve Kramp-Karrenbauerjeve je več možnosti, da Merklove na kanclerskem položaju v stranki ne bodo poskušali zamenjati. AKK je namreč med kampanjo od trojice kandidatov napovedovala še najmanjši odmik od politike, ki jo vodi kanclerka, pri čemer pa vpliv slednje z današnjim dnem vendarle neizbežno pada.