Bush mlajši je očeta označil za velikega in plemenitega človeka, ki je mirno izpeljal konec hladne vojne. »Znal je sprejeti, da je poraz del polnega življenja, vendar nas je naučil, da nas poraz ne sme nikoli opredeliti,« je med drugim dejal in na koncu pogrebnega govora začel jokati, ko je govoril o »najboljšem očetu, ki ga lahko ima sin ali hčerka«.

»Pogrešali bomo tvojo dostojnost, iskrenost, tvoja prijazna duša pa bo ostala z nami za vedno,« je dejal in opisal svoj zadnji telefonski pogovor z očetom pred njegovo smrtjo: »Dejal sem mu, rad te imam, bil si čudovit oče in zadnje, kar sem slišal od njega, je bilo, da me ima tudi on rad.« Govor ni minil brez zbadanja in sin je dejal, da je bil oče porazen igralec golfa, da ni prenesel zelenjave, še posebej brstičnega ohrovta, to »genetsko pomanjkljivost« pa je prenesel tudi na potomce.

Pokojnikov sin je očeta označil za »najsvetlejšo od tisoč luči«, s čimer je spomnil na eno od znamenitih očetovih izjav, ki so postale predmet šal ameriških komikov in nedavno nazaj tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Zakonca Trump nista pozdravila Clintonovih

Krsto z Bushevimi posmrtnimi ostanki so v nedeljo s predsedniškim letalom pripeljali iz Teksasa in jo položili v rotundo kongresne palače, kjer je bila do danes zjutraj, ko so jo z vsemi ceremonijami in salvo 21 topov pospremili do limuzine. Ta jo je peljala po aveniji Pensilvanija mimo Bele hiše proti Nacionalni katedrali, ki je bila že polna žalujočih.

Med zadnjimi sta prispela predsednik Donald Trump in prva dama Melania Trump, ki sta se usedla v prvo vrsto poleg nekdanjih predsednikov Baracka Obame, Billa Clintona in Jimmyja Carterja s soprogami.

Voditelj konservativne televizije Fox News je pripomnil, da sta Trumpova ignorirala Billa in Hillary Clinton, njun prihod pa je zamrznil prej živahen pogovor med sedečimi v prvi vrsti. Vzdušje je kasneje popravil Bush mlajši, ki je Michelle Obama ponovno šaljivo dal bonbonček, kot je storil tudi na pogrebu Johna McCaina, kamor Trump ni bil povabljen.

Na pogrebu tudi Merklova, princ Charles in Rudy Giuliani

V Nacionalni katedrali so bili poleg članov velike družine Bush tudi tuji državniki in mednarodni dostojanstveniki, kot so nemška kanclerka Angela Merkel, poljski predsednik Andrzej Duda, nekdanji predsednik Lech Walesa, britanski prestolonaslednik princ Charles, nekdanji predsednik Mehike Carlos Salinas, nekdanji premier Velike Britanije John Major, jordanski kralj Abdulah, nekdanji estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves, nekdanji premier Kuvajta Naser al Mohamed al Ahmed al Sabah in drugi.

Od Američanov so se pogrebne slovesnosti udeležili nekdanji podpredsedniki Al Gore, Dick Cheney in Joseph Biden, prišli so člani vrhovnega sodišča, med njimi predsednik John Roberts in Elena Kagan, številni člani ameriškega senata in predstavniškega doma, nekdanji državni sekretar Colin Powell, nekdanji strateg Busha mlajšega Karl Rove, nekdanji direktorji Cie, ki jo je pokojnik vodil kot direktor, in celo nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je sedaj Trumpov odvetnik.

Pokojnikovim vnukinjam je pripadla čast, da so na prvem državniškem pogrebu v Nacionalni katedrali od smrti Geralda Forda leta 2006 brale prvo in drugo berilo. Za govorniški oder je prvi od štirih stopil zgodovinar John Meacham, sledila sta mu nekdanji kanadski premier Brian Mulroney in nekdanji republikanski senator iz Wyominga Alan Simpson, na koncu pa je bil glavni govornik predsednikov sin Bush mlajši.

Mulroney v govoru ošvrknil Trumpa

Meacham se je v šali spomnil, da Bush ni bil izrazito dober javni govornik in je nekoč dejal, da ga tekoče uporabe angleškega jezika pogosto ni nihče obtožil. Opredelil ga je kot nepopolnega človeka, ki je za seboj zapustil bolj popolno zvezo držav. »Naša življenja je skupaj z življenji držav naredil bolj svobodna, boljša, toplejša in plemenitejša,« je dejal Meacham.

Mulroneyjev je malce ošvrknil sedanjega predsednika Trumpa, ko je Bushu pripisal zasluge za prostotrgovinski sporazum Severne Amerike (Nafta) in dejal, da je »ustvaril največje in najbogatejše območje svobodne trgovine v zgodovini sveta«. Trump je Nafto označil za katastrofo. Mulroney je sicer dodal, da je sedanja vlada posodobila sporazum. Kanadčan je tudi pohvalil Busha zaradi zakona za zaščito invalidov in za izboljšanje zakona o čistem zraku in poudaril, da je to znamenje pravega vodstva.

Trump ni govoril, ampak je pred odhodom v Nacionalno katedralo zjutraj tvitnil, da se veseli srečanja z družino Bush, ter da ne gre za pogreb ampak proslavo velikega človeka z dolgim življenjem, polnim odlik.

Krsta z Bushevimi posmrtnimi ostanki bo po slovesnosti v Nacionalni katedrali romala v zračno bazo Andrews, od tam pa jo bodo s predsedniškim letalom odpeljali nazaj v Teksas. Tam bo v episkopalni cerkvi Sv. Martina v Houstonu do četrtka zjutraj, ko bo tam spet maša, nato pa jo bodo s posebnim vlakom, ki so ga leta 2005 izdelali v Bushevo čast in poimenovali Bush 4141, odpeljali v dve uri in pol oddaljen College Point.

Tam je kampus univerze Texas A&M, kjer sta Bushev muzej in grobnica. Tam bo pripravljen prelet 21 letal, od katerih se bo eno odlepilo od formacije v simbolično slovo od pokojnika. Zastavo, ki prekriva krsto, bo prejela Busheva hči Dorothy Bush Koch.