»Ostajam pri tem, kar sem povedal v preiskavi. Bil sem napaden, šlo je za samoobrambo. Na vprašanja pa ne bom odgovarjal,« je vse, kar se je danes na sodišču odločil povedati 30-letni Sanelo Hudorovič iz Šmarja - Sapa. Oče šestih mladoletnih otrok je sedel na zatožno klop zaradi poskusa uboja, za katerega mu grozi do 15 let zapora. A očitno se bo zagovarjal, da se je, ko je z nožem napadel znanca, le branil. Tudi zagovornik Nejc Ukmar je že na začetku obravnave opozoril na stališče obrambe, da je ravnal v silobranu.

V obtožnici, zastopa jo Jasmina Vesel, piše, da je Hudorovič na letošnji zadnji julijski dan okoli 19.30 v domači kuhinji najprej zagrozil Srdjanu Jotiću, da ga bo ubil. Nato ga je s pestjo udaril v vrat in še dvakrat zabodel v trebuh in prsni koš ter mu zadal vbodni rani, globoki najmanj deset centimetrov. Potem je Jotiću le uspelo pobegniti. To in pa dejstvo, da mu je bila še pravočasno nudena zdravniška pomoč, je vzrok, da je kaznivo dejanje ostalo zgolj pri poskusu, je zapisano v obtožbi.

»Mahali so po meni, bilo je noro«

Ker je Hudorovič danes vztrajal pri tistem, kar je že v začetku avgusta povedal v preiskavi, je sodnik Ciril Keršmanc prebral takratni zagovor. Enaintridesetega julija proti večeru je bil doma, počival je na dvorišču, je razložil. Potem pa je nenadoma zaslišal avto. Z njim so se pripeljali Srdjan Jotić, njegov brat Branko in Brendo B. Avto so parkirali na drugi strani ceste, izstopili in se mu začeli približevati. Hudorovič je zavpil, da Branko pri njem ni zaželen, a on se na to ni oziral, šel je k Hudoroviču in ga takoj napadel. Obtoženi je dejal, da je zbežal v hišo, preostali pa so mu sledili. Branko je skočil v notranjost hiše kar skozi kuhinjsko okno pa tudi druga dva sta bila ena dve tri tam. Od napadalcev je dobil udarec v prsni koš in levo sence, tako da je padel na tla. Takoj se je pobral in zagrabil nož s kuhinjskega pulta. »Začel sem se braniti, mahal sem z njim naokoli. Vsi trije so me napadali, mahali so po meni, bilo je noro,« je opisoval pred preiskovalnim sodnikom. Nato je stekel ven proti svojemu avtu. Vmes je padel, pograbil je tudi najmlajšo hčerko in jo dal v vozilo. Tja sta potem prihiteli še noseča žena in še ena hči. Vse je zgodilo zelo hitro, v nekaj sekundah.

Zamera iz preteklosti

»Ne vem, ali sem z nožem koga zadel. Ko sem sedel v avto, sem imel desno roko krvavo,« je pojasnil in dodal, da je med vožnjo iz avta odvrgel nož. »Nisem tak človek, da bi kar vzel nož in ubil človeka,« je izjavil. Dejal je tudi, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, da Srdjana spoštuje, je bil pa v sporu z Brankom. Vse, kar je glede tega povedal, je bilo, da je Branko v preteklosti udaril in posilil njegovo mamo.

Sodnik je prebral še obtoženčevo izjavo, ki jo je obramba vložila v sodni spis dva dni pred zaslišanjem v preiskavi. Tudi takrat se je skliceval na samoobrambo, čeprav je dogodek v podrobnostih opisal nekoliko drugače kot pred preiskovalnim sodnikom. V preiskavi je na primer dejal, da je bil na dvorišču, ko so prišli drugi trije, v izjavi pa, da je bil v hiši. V preiskavi tudi ni znal odgovoriti na vprašanje, kje je bila med napadom njegova žena, v izjavi pa, da je bila v hiši in je kričala. Sojenje se bo nadaljevalo 14. decembra z zaslišanjem Srdjana Jotića, Branka in Brenda.