Trump in Xi sta se v soboto ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila, da državi 90 dni ne bosta vzpostavili novih carin ena proti drugi.

»Pohajanja s Kitajsko so se že začela. Če ne bodo podaljšana, se bodo končala 90 dni po zelo prijetni večerji s kitajskim predsednikom v Argentini,« pa je v torek tvitnil Trump.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je danes pojasnilo, da se bodo aktivno lotili reševanja spora in pogajanj, z jasno določeno časovnico in usmeritvami, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. S te je Peking sicer prvič uradno priznal konec tedna dogovorjeno premirje.

Kitajci želijo čim prej doseči dogovor, vendar pa niso pojasnjevali, kje pričakujejo največ težav. Kitajska naj bi se med drugim zavezala, da bo povečala uvoz iz ZDA, državi pa se bosta pogajali o »strukturnih spremembah«.

ZDA so letos že uvedle 25-odstotne carine na uvoženo blago iz Kitajske v vrednosti 50 milijard dolarjev, nato pa še 10-odstotne carine na uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev. Trumpova administracija je zagrozila, da bo 10-odstotne carine na 25 odstotkov zvišala s 1. januarjem, zdaj pa je to preloženo na začetek marca. Kitajska je medtem do zdaj odgovorila s protiukrepi na uvoz iz ZDA v skupni vrednosti 110 milijard dolarjev.