Kitajska komisija za nacionalni razvoj in reforme, ki je osrednje načrtovalno telo kitajske vlade, je skupaj s 37 drugimi vladnimi oddelki objavila skupni načrt za obračun s serijskimi kršitelji pravic intelektualne lastnine.

Do objave prihaja nekaj dni zatem, ko sta ameriški predsednik Donald Trump in kitajski voditelj Xi Jinping v Argentini sklenila dogovor o začasni "prekinitvi ognja" v pogajalski vojni. Voditelja sta se po navedbah Bele hiše tudi strinjala o oblikovanju strukturnih sprememb za krepitev spoštovanja pravic intelektualne lastnine na Kitajskem.

Kitajska namerava v skladu z danes objavljenim načrtom oblikovati seznam resnih kršiteljev pravic intelektualne lastnine. Tem bodo grozile različne kazni, ki jih bodo izvajali različni regulatorji.

Tako bo denimo nacionalna agencija za intelektualno lastnino podjetjem in posameznikom na seznamu otežila registracijo in branjenje patentov. Drugi organi bodo lahko kršitelju onemogočili dostop do državne pomoči in sodelovanje na javnih razpisih. Njihove kršitve bodo zabeležene tudi v kreditni zgodovini.

Posameznikom bodo ob tem lahko prepovedali sodelovanje v upravljanju podjetij v državni lasti, nakupe nepremičnin in celo ekstravagantne počitnice. Podjetjem bi lahko preprečili izdajo obveznic.