Povprečno. Takšna je ocena slovenskega nastopa na tretji postaji svetovnega pokala v smučarskih skokih v Nižnem Tagilu v Rusiji. Med deseterico se je zavihtel le Timi Zajc, ki je bil na sobotni tekmi osmi, danes pa je v zahtevnih razmerah zasedel 24. mesto. »Dve zahtevni tekmi, na katerih je bilo treba imeti tudi srečo. V soboto sem jo imel, v nedeljo pač ne. Zelo sem vesel nove uvrstitve med deseterico. Čim prej želim skočiti na stopničke. Skakalnica v Nižnem Tagilu je zelo zahtevna že na zaletu,« je povedal Timi Zajc, edini slovenski skakalec, ki je osvojil točke na vseh petih letošnjih tekmah svetovnega pokala.

Domen Prevc s stopničk zdrsnil na štirinajsto mesto

Domen Prevc, ki je bil v soboto 14., je bil danes po prvi seriji v boju za stopničke na tretjem mestu. Izkoristil je ugodne vetrovne razmere, saj je imel med vsemi tekmovalci največjo pomoč vzgonskega vetra in s 134 metri dosegel prvo daljavo prve serije. V finalu, ko je veter popustil in spremenil smer, je bil v skupini petih tekmovalcev iz prve deseterice (Bickner, Leyhe, Peier, Kraft), ki so nazadovali po lestvici, in znova je bil 14. »Forma gre navzgor. Zadovoljen sem z napredkom, ki sem ga naredil v zadnjih dveh tednih. Gremo po isti poti naprej. Morda je tale udarec po glavi v slabih razmerah in s slabim skokom opozorilo, da moramo še veliko delati, da bom pripravljen za dobra skoka v obeh serijah. Potem bomo lahko segali po stopničkah,« je vtise iz Rusije strnil devetnajstletni Domen Prevc.

Potem ko je imela Slovenija v soboto štiri finaliste, je imela danes le dva, kar je najslabši izkupiček v letošnji zimi. »Obe tekmi sta bili v zelo zahtevnih razmerah. Zalet je bil zelo nizek, vetrovni pogoji pa zelo mešani. Fantje, ki so obstali v kvalifikacijah, so že pred tem imeli slabšo formo in zbegane občutke. Napake so le še stopnjevali, zato se tudi niso uvrstili na tekmo. Domen Prevc je bil odličen po prvi seriji. Uspel mu je zelo dober skok v ugodnih vetrovnih razmerah. V finalu je imel zelo težke razmere, naredil je še napako v letu, kar ga je tudi stalo metrov. Skoka Zajca sta bila popolnoma normalna v težkih razmerah,« je slovenske nastope ocenil slovenski selektor Gorazd Bertoncelj. Naslednja postaja svetovnega pokala bo konec tedna v Titisee-Neustadtu v Nemčiji, kjer v ekipi še ne bo Petra Prevca, ki se bo v karavano vrnil v Engelbergu.

Na stopničkah so bili vse tri dni isti tekmovalci, Japonec Rjoju Kobajaši, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bil tretji in Norvežan Johann Andre Forfang (zmaga v soboto) in Poljak Piotr Žyla.

Ema Klinec na tretji stopnički na srednji skakalnici

Na tekmah žensk v Lillehammerju je Ema Klinec s tretjim mestom na sobotni tekmi na srednji skakalnici poskrbela za prve stopničke v letošnji sezoni. »Vesela sem, ker sem svoje skoke stopnjevala od poskusne do finalne serije. Obenem se zavedam, da je v mojih skokih še veliko rezerve,« je po sobotni tekmi povedala Ema Klinec. Dobro dnevno formo je unovčila še z zmago v večernih kvalifikacijah na veliki skakalnici, kjer je nato danes na tekmi zasedla šestnajsto mesto. Najboljša Slovenka je bila Nika Križnar na desetem mestu.

»Prve tri tekme v sezoni so pokazale veliko mešanega po sistemu toplo-hladno. Nismo še stabilni. Morda smo tudi malo utrujeni. Za nami je dolga pot, dvakrat smo po treningih in tekmah v hotel prišli ob pol polnoči. Verjetno smo svoje jockerje porabili že na treningu, v kvalifikacijah in poskusni seriji, ko je kazalo mnogo bolje. Ocena celotnega konca tedna je uspešno, saj s prizorišča odhajamo s stopničkami. Tudi ostale reprezentance so imele podobne težave,« je uvod v sezono ocenil glavni trener slovenske ženske reprezentance Zoran Zupančič.