Na tekmi, ki nobeni reprezentanci ni prinašala ali odnašala ničesar (Rusinje so bile že pred zadnjim krogom prve v skupini, Slovenke zadnje), je ekipa selektorja Uroša Bregarja poskrbela za sanjski začetek z vodstvom s 4:1. A Rusija je hitro vzpostavila ravnotežje (5:5), že sredi prvega polčasa povedla za štiri (10:6), vseeno pa sta ekipi odšli na odmor z remijem (13:13). V izenačenem dvoboju so Slovenke pri vodstvu z 18:17 izkoristile izključitev Darje Dmitrijeve (neposredni rdeči karton zaradi udarca v obraz Ane Gros), ruske organizatorice igre in članice Lade iz Toljatija.

Po njenem prisilnem počitku so aktualne olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira 2016 še dodatno padle, vendar po zaostanku z 18:22 spet dvakrat prišle samo na minus ena (22:23, 23:24). Motivirane, navdahnjene in poletne Slovenke so v končnici tekme dokončno strle odpor Rusinj, ki so doslej nastopile na vseh EP, a še nimajo zlate kolajne (eno srebro in dva brona; bile so že svetovne in olimpijske prvakinje), njihovo usodo pa je s svojim že dvanajstim golom za 28:25 v 59. minuti zapečatila odlična levoroka ostrostrelka Ana Gros.

Slovenke so po skalpu dveh favoritinj na zadnjih dveh velikih tekmovanjih (Švedska na EP 2016, Francija na SP 2017) spravile na kolena še eno rokometno velesilo. »Po dveh porazih in slovesu od tekmovanja se nam je uspelo dvigniti in zbrati proti Rusiji. Igrali smo na polno ter bili dovolj močni in zbrani za zmago. Ta je dokaz, da imamo kakovost, sistem in da dobro delamo. In če to pokažemo tudi na igrišču, pride tudi rezultat, tako kot je prišel proti Rusiji,« je dejal slovenski selektor Uroš Bregar. Svoje je s solzami v očeh dodala tudi Ana Gros: »Ne glede na to, da nismo imele česa izgubiti ali dobiti, smo dale maksimum od sebe. Tudi zato, ker nam lahko ta zmaga prinese status nosilca v kvalifikacijah za SP in morebiti lažjega tekmeca. Rusinje morebiti niso igrale na polno, česar si ne bi smele privoščiti, me pa smo to izkoristile. Takšne velike zmage nam veliko pomenijo in lahko smo ponosne, da nam je uspelo in da nismo EP zapustile s tremi porazi na treh tekmah.«