Slovenke so imele kljub dvema porazoma v prvih dveh krogih proti Črni gori (32:36) in Franciji (21:30) pred nedeljsko večerno tekmo drugega kroga v Nancyju med Rusijo in Črno goro še vedno vsaj teoretične možnosti, da bi si lahko v današnjem neposrednem dvoboju z Rusinjami priigrale tretje mesto v skupini in napredovanje med 12 najboljših reprezentanc v Evropi. Prvi pogoj za to je bil, da Črnogorke premagajo Rusijo, v nasprotnem primeru (remi ali zmaga Rusije) bi tudi ta teorija padla v vodo. In prav slednje se je na slovensko žalost zgodilo: Črna gora je še šest minut pred koncem vodila z 22:21 in Slovenija bi ob takem razpletu danes dobila še eno možnost za napredovanje. Toda v končnici so Rusinje naredile preobrat, tesno zmagale s 24:23 in Slovenke predčasno poslale s 13. evropskega prvenstva.

Zato današnja tekma med ekipo selektorja Uroša Bregarja in aktualnimi olimpijskimi prvakinjami iz Ria 2016 ne bo imela tekmovalnega naboja. Slovenkam tudi morebitna zmaga ne bi spremenila dejstva, da imajo kovčke za vrnitev domov že spakirane, Rusinje pa si lahko privoščijo velik luksuz: ker so si že pred zadnjim krogom zagotovile prvo mesto (premagale so Francijo in Črno goro) in ker se točke proti zadnjeuvrščeni ekipi, ki izpade, ne prenašajo v drugi del EP (v vsakem primeru bodo torej odnesle maksimalne štiri), jim je lahko vseeno, ali bodo zmagale ali izgubile. Tako se bo lahko večina nosilk igre pod vodstvom že 73-letnega selektorja Jevgenija Trefilova spočila pred drugim delom tekmovanja, v katerem se bodo Rusinje pomerile z najboljšimi tremi iz skupine A v Nantesu, v kateri igrajo Danska, Srbija, Švedska in Poljska.

V slovenskem taboru zatrjujejo, da se bodo kljub predčasnemu slovesu od Francije maksimalno motivirano in resno lotili dvoboja s favorizirano Rusijo. To potrjujejo tudi besede Tjaše Stanko, ki je na prvih dveh tekmah skupaj dosegla devet golov iz 14 poskusov. »Čeprav nam tudi zmaga ničesar ne prinaša, bomo igrale na polno. Na težki tekmi proti Francozinjam smo izgubile veliko moči in energije, a verjamem, da se bomo do obračuna z Rusijo le sestavile. Drugi polčas proti Franciji, ki se je končal s 13:13, je lahko dobra popotnica za tekmo z Rusijo. Na prejšnjih dveh velikih tekmovanjih smo vedno presenetile po enega favorita in zakaj se ne bi to zgodilo tudi tokrat,« pravi 21-letna Tjaša Stanko. V mislih je imela EP 2016 na Švedskem, ko so Slovenke v skupinskem delu presenetile gostiteljice (25:23), in SP 2017 v Nemčiji, ko so bile že na uvodni tekmi boljše od kasnejših svetovnih prvakinj Francozinj (24:23).