V vrtnih centrih in cvetličarnah se največkrat srečamo z vrsto Falenopsis, ki je upodobljena tudi na paleti COMPO izdelkov za nego orhidej . Nega ni zahtevna, vseeno pa moramo upoštevati nekaj praktičnih nasvetov.

Presajamo jih vsaki dve leti

S tem zagotovimo odlično podlago za zdravo rast in cvetenje. Najboljši čas je takrat, ko na rastlinah že vidimo nove stebelne ali koreninske poganjke. Plastični lonec rahlo pregnetemo, da ločimo korenine od zemlje. Korenine nato očistimo in z njih odstranimo staro zemljo. Odrežemo vse stare, posušene ali gnile korenine. Izberemo lonec, ki bo dovolj velik za 1–2 nova koreninska poganjka. S COMPO Substratom za orhideje najprej napolnimo le polovico lonca, previdno vstavimo korenine in prazne prostore med njimi zapolnimo s preostalim substratom. Po potrebi posodo večkrat rahlo pretresemo in s tem enakomerno razporedimo substrat.

Zalivamo jih z »mehko vodo«

Izberemo okrasni lonec, ki ima v notranjosti stopnico za odtekanje vode. Mehka voda pomeni deževnica ali postana voda. Idealno je, če je temperatura vode enaka temperaturi zraka. Orhideje bolje prenesejo manj kot pa več vode in se po krajšem sušnem obdobju hitro regenerirajo. Pomembno je, da je koreninska gruda popolnoma suha, preden rastlino ponovno zalijete. Pazite, da voda ne zaide v stičišča listov, s čimer se izognite nastanku plesni.

Hrana za rast

Tropske lepotice potrebujejo reden dovod hranilnih snovi. Gnojite jih s potrebam orhidej prilagojenim COMPO Gnojilom za orhideje ali s COMPO Gnojilnimi palčkami za orhideje. Regeneracijsko gnojilo za orhideje bo oslabljene rastline ponovno pripravilo do cvetenja. Ker imajo orhideje rade visoko zračno vlažnost, njihove liste globinsko navlažite s pršilom COMPO Nega za liste orhidej. Pršilo preprečuje tudi nabiranje vodnega kamna, priporočljiv pa je za vlaženje listov vseh sobnih rastlin, še posebej v zimskem času, ko so notranji prostori zaradi ogrevanja nekoliko bolj suhi.

(Promocijsko besedilo)