Po včerajšnjem drugem krogu lokalnih volitev so župane dobili še v tistih 56 občinah, kjer pred dvema tednoma nobeden od kandidatov ni dobil potrebne večine glasov. Volilna udeležba je bila tokrat 48,3-odstotna (po nepopolnih podatkih), nekoliko slabša kot pred dvema tednoma.

V nasprotju s prvim krogom volitev, ko je svoj mandat obdržalo veliko dosedanjih županov, so v drugem krogu večinoma slavili novi obrazi, neobremenjeni kandidati.

Za Maribor so predvolilne ankete napovedovale zelo tesen izid, pokazalo pa se je, da je dokaj elegantno zmagal Saša Arsenovič, ki mu je svoj glas namenilo 57,9 odstotka občanov, ki so se udeležili volitev. Franc Kangler, ki je napovedoval svojo zmagoslavno vrnitev na čelo mesta Maribor, je dobil mnogo premalo glasov za kaj takega, 42,1 odstotka.

V Kranju je po pričakovanjih slavil Matjaž Rakovec, SD. Zmagal je z več kot dvotretjinsko večino, 68,06 odstotka glasov.

V Kamniku se je, kot kaže, začela doba po Marjanu Šarcu. Igorju Žavbiju, kandidatu LMŠ (stranke sedanjega predsednika vlade, prej pa kamniškega župana), ni uspelo postati Šarčev naslednik. Večina tamkajšnjih volilcev (60,57 odstotka) je svoj glas dala Mateju Slaparju iz NSi.

V Domžalah na županskem mestu ostaja dosedanji župan Toni Dragar. Dobil je 55,5 odstotka, njegov protikandidat Metod Marčun pa preostalih 44,5 odstotka glasov.

Tudi v Tržiču nekdanjemu županu Pavlu Ruparju ni uspel povratek. Borut Sajovic ostaja župan, saj je dobil skoraj dve tretjini, 65,87 odstotka glasov svojih občanov.

Za Koper še ne moremo z gotovostjo reči, kdo bo novi župan, Aleš Bržan ali Boris Popovič. Včerajšnji podatki državne volilne komisije sicer kažejo na zmago Bržana, a ne upoštevajo predčasno oddanih glasov. Ko so prišteli še te, se je razlika med Bržanom in Popovičem zmanjšala na vsega 12 glasov. Zato bodo odločali glasovi po pošti, ki jih bodo predvidoma prešteli danes.

V naslednjih odstavkih podrobneje predstavljamo včerajšnje nekatere nove župane.

Ptuj

Nuška Gajšek

66,30 %

Najstarejše slovensko mesto je prvič po osamosvojitvi dobilo županjo. To je 37-letna Nuška Gajšek, ki je v županski tekmi zastopala barve Socialnih demokratov. Gajškova je najboljši rezultat dosegla že v prvem krogu, v drugem pa je prepričljivo premagala Štefana Čelana, ki je bil na čelu ptujske občine od leta 2002 do 2014. Gajškova, ki je bila v preteklem mandatu med najbolj aktivnimi ptujskimi svetniki, napoveduje pokrpanje slabih ptujskih cest s pomočjo javno-zasebnega partnerstva. Zavzema se za ustanovitev sosveta za socialne zadeve, ki bi učinkoviteje, predvsem pa hitreje reševal in preprečeval socialne stiske. Formalna koalicija se ji ne zdi potrebna, ampak stavi na čim širše sodelovanje vseh list pri razvoju mesta. Gajškova bo edina županja v mestnih občinah.

Nova Gorica

Klemen Miklavič

51,61 %

Volilni slogan 43-letnega Klemna Miklaviča »Nov župan za Novo Gorico« se je uresničil. Na včerajšnjih volitvah je premagal Mateja Arčona, ki je bil na čelu novogoriške mestne občine dva mandata. Pred štirinajstimi dnevi je največ glasov dobila tudi Miklavičeva lista Goriška.si. Miklavič je kampanjo gradil na oceni, da novogoriško mestno občino prehitevajo tudi manjše občine in da torej potrebuje razvojni preboj. Novoizvoljeni župan napoveduje gradnjo novih stanovanj, zagotovitev oskrbovanih stanovanj za starejše, podporo podjetjem, ki dosegajo rezultate na področju visoke tehnologije … »Nova Gorica je mesto, ki mora zmagovati in biti zgled drugim,« je v kampanji poudarjal Miklavič, ki je bil v preteklem mandatu eden najglasnejših novogoriških svetnikov.

Slovenj Gradec

Tilen Klugler

51,93 %

Dvainštiridesetletni Tilen Klugler, ki je zadnje desetletje vodil občinski javni zavod Spotur, je v prvem krogu dobil kar 47,7 odstotka glasov in torej za malenkost zgrešil župansko mesto. Včeraj je bila tekma z Andrejem Časom, ki je bil na čelu Slovenj Gradca zadnjih šest let in je v prvem krogu zbral slabih 34 odstotkov glasov, precej bolj izenačena. Klugler je v soočenjih odločno izpostavljal, da bo proti prodaji strateškega občinskega premoženja in proti dragim javno-zasebnim partnerstvom. Kot osrednje projekte v svojem mandatu pa je napovedal centralno otroško igrišče v mestnem jedru in postavitev igral tudi na podeželju, zgraditev bloka neprofitnih stanovanj za mlade in druge, ki potrebujejo stanovanje, snovanje nove podjetniške cone … »Strateške občinske objekte je treba obnoviti in jim dati novo zgodbo,« ocenjuje novoizvoljeni župan Slovenj Gradca. me