Na premierni preizkušnji v svojem šestem nastopu v zgodovini EP so se Slovenke pomerile s Črnogorkami, ki so bile pred šestimi leti v obdobju le nekaj mesecev olimpijske podprvakinje v Londonu in evropske prvakinje v Srbiji. Po štirih začetnih izenačenjih (od 1:1 do 4:4) je pobudo prevzela ekipa švedskega selektorja Pera Johanssona, ki je imela na začetku dvajsete minute prvič pet golov prednosti (11:6). Še z golom več naskoka (18:12) so Črnogorke odšle na odmor, to pa je bila tudi rekordna razlika v prvem polčasu v Nancyju.

Samo en polčas je bil premalo

Začetek drugega polčasa je pripadel Slovenkam, ki so se dvakrat približale na minus dva (17:19, 18:20), proti favoriziranim nasprotnicam pa so v 47. minuti zaostajale le za tri (23:26). A Črnogorke so dodale plin in po golu Jovanke Radičević devet minut pred koncem povedle s 30:24. V končnici so zlahka držale prednost in 13. EP začele s pomembno zmago, Slovenkam pa je ostala vsaj tolažba, da so drugi polčas dobile z izidom 20:18. »Na začetku tekme smo preveč hiteli, imeli nekaj smole z žogo in v (pol)protinapadih, ki jih nismo uspešno izpeljali. V drugem polčasu smo tekmice skoraj ujeli, a jih nismo uspeli ujeti in prehiteti. Kljub porazu smo lahko zadovoljni, saj smo igrali dobro, a za uspeh je včasih treba igrati na visoki ravni vseh šestdeset minut,« je ocenil selektor Uroš Bregar.

Francozinje so tekmovanje pred domačimi gledalci začele s presenetljivim porazom proti Rusiji (23:26), danes pa so se v razprodani dvorani Jean Weille znesle nad pomlajeno in neizkušeno reprezentanco Slovenije. Gostiteljice, ki so jih Slovenke na lanskem SP v Nemčiji senzacionalno spravile na kolena s 24:23, a je reprezentanca iz dežele galskega petelina nato osvojila zlato kolajno (Slovenija je bila 14.), so se v Nancyju uspešno maščevale Bregarjevi četi. Z današnjih plus devet (30:21) so Francozinje skoraj izenačile tudi najvišjo razliko v dvobojih s Slovenkami v zgodovini EP – leta 2010 na Norveškem in Danskem so zmagale z 29:19.

Francozinje igrale kot v transu

Že današnje uvodne minute so pokazale, da za Slovenijo iz te moke ne bo kruha. Zelo motivirane Francozinje so po le desetih minutah vodile že s 5:0, Slovenke pa so prvi gol dosegle šele v 13. minuti. Že svojo drugo minuto odmora je bil selektor Bregar prisiljen vzeti v 18. minuti, ko je bilo 9:2. Z rekordnimi devetimi goli razlike se je končal tudi prvi polčas (8:17), v katerem so domače rokometašice z agresivno obrambo bolj ali manj ustavile slovensko ostrostrelko Ano Gros (prvi gol je dosegla šele v 25. minuti), velika prednost pa je bila posledica neverjetne razlike v učinkovitosti pri strelih: Francija 74 odstotkov, Slovenija 33.

Nerazpoloženo vratarko Branko Zec je v drugem polčasu zamenjala mlada Maja Vojnović, ki pa kljub osmim obrambam ni mogla preprečiti poloma svoje reprezentance. Francozinje (država prvič gosti veliko tekmovanje v ženskem rokometu) so tekle in zadevale kot v transu in osem minut pred koncem prvič vodile že za nedosegljivih enajst (26:15). Krilna igralka Tamara Mavsar (igra z zaščitno masko zaradi zlomljenega nosu) je proti Črnogorkam dosegla sedem golov iz osmih poskusov, proti Francozinjam pa dva (oba s sedmih metrov) iz štirih strelov: »Proti Črnogorkam smo začele preveč živčno. Zgrešile smo nekaj strelov, ki jih nikakor ne bi smele, sočasno pa prejele tudi preveč golov. Vseeno smo lahko ponosne nase, kajti kljub porazu smo pokazale veliko borbenost in dokazale, da znamo igrati dober rokomet. Proti Francozinjam je bilo jasno, da se nam bodo pred domačimi navijači želele maščevati za poraz v Nemčiji. Nismo se držale dogovorjenega sistema: napad ni bil na želeni ravni, v obrambi smo dobile preveč golov in visok poraz je bil neizbežen in zaslužen.«

V tretjem krogu v skupini B se bo Slovenija v torek ob 18. uri pomerila z Rusijo, aktualnim olimpijskim prvakom iz Ria 2016. A po današnji zmagi Rusije proti Črni gori (24:23) Slovenke nimajo več možnosti za osvojitev tretjega mesta, ki še kot zadnje prinaša napredovanje v drugi del evropskega prvenstva.

Skupina B, 1. krog: Francija – Rusija 23:26 (11:11), Slovenija – Črna gora 32:36 (12:18), 2. krog: Slovenija – Francija 21:30 (8:17), Rusija – Črna gora 24:23 (13:15).