Slovenke bodo svoje tretje zaporedno veliko tekmovanje (EP 2016 – Švedska, SP 2017 – Nemčija, EP 2018 – Francija) začele danes v dvorani Jean Weille v Nancyju. Njihove nasprotnice bodo Črnogorke, srebrne na OI 2012 v Londonu in evropske prvakinje istega leta v Srbiji, ki petič zapored nastopajo na EP.

V reprezentanci Slovenije bo prva vratarka Branka Zec, članica nemškega Göppingena in z 32 leti najstarejša v ekipi. »Proti nam so vse tri reprezentance v skupini v vlogi favorita, a na srečo v športu favoriti vedno ne zmagujejo. Prepričana sem, da bomo poskrbele vsaj za eno presenečenje, največjo možnost zanj pa vidim prav na uvodni tekmi proti Črni gori. Črnogorke so favoritinje, a nas nikakor ne bodo podcenjevale, me pa lahko igramo sproščeno in neobremenjeno. To je velik adut pomlajene in neizkušene ekipe in upam, da ga bomo dobro izkoristile,« pravi Branka Zec, ki je v Nemčiji od leta 2013, v Göppingenu pa so še tri njene rokometne rojakinje: Lina Krhlikar, Ana Petrinja in Iris Guberinič.

Medtem ko je v slovenski reprezentanci kar polovica (osem) igralk Krima, jih med črnogorsko šestnajsterico kar 11 prihaja iz Budućnosti iz Podgorice. Med njimi je tudi 34-letna desna zunanja igralka Katarina Bulatović, najboljša strelka OI 2012 in EP 2012: »Slovenija ima dobro reprezentanco, a verjamem, da jo lahko premagamo. Na pripravljalnih tekmah smo dvakrat nadigrale močno Švedsko na gostovanju, toda proti Sloveniji nas čaka tekma povsem drugačne vrste. Do zmage lahko pridemo samo z dobro obrambo in potrpežljivim napadom. Imeti moramo hladno in pametno glavo, kajti Slovenke so v obrambi zelo agresivne. Ne smemo delati tehničnih napak v napadu in jim omogočati hitrih (pol)protinapadov in doseganja lahkih golov. Prav tako ne smemo streljati preveč z devetih, desetih metrov, ampak s šestih, sedmih.«