Purnam je bil po demonstracijah pred dvema letoma najprej odstavljen s položaja guvernerja Džakarte, nato pa obsojen tudi zaradi bogokletja. Ker je kristjan, so analitiki proces proti njemu opisali kot dokaz za čedalje večjo versko nestrpnost v Indoneziji, ki je večinsko muslimanska država.

V tej državi, v kateri živi največ muslimanov na svetu, se je v zadnjih letih položaj verskih manjšin opazno poslabšal. Zabeležili so več napadov, ki se bodo pred splošnimi volitvami, ki so napovedane v aprilu prihodnje leto, najverjetneje še nadaljevali, opozarjajo poznavalci.

Demonstracije so potekale mirno

Današnje demonstracije v Džakarti so sicer po poročanju AFP kljub veliki množičnosti potekale mirno. O kakih izgredih ni poročil. Za varnost je sicer skrbelo kar 23.000 policistov.

Številni udeleženci shoda so bili oblečeni v belo. Nosili so tudi islamske zastave. Zbrali so se pred nacionalnim spomenikom, kjer jih je nagovoril nekdanji general in predsedniški kandidat Prabowo Subianto.

Subianto je bil eden glavnih podpornikov protestov proti guvernerju Purnamu decembra 2016. Analitiki že ocenjujejo, da je bil njegov današnji nastop na demonstracijah v Džakarti namenjen predvsem nabiranju volilnih glasov.

Soočil se bo z aktualnim predsednikom Jokom Widodom, ki pa je v boju za glasove muslimanov za svojega podpredsedniškega kandidata izbral konservativnega islamskega klerika Ma'rufa Amina. Tudi Widodo je leta 2016 podpiral proteste proti Purnamu.