Oliver Bogatinov je najprej pomislil na – maščevanje. Finale pokala, Stožice, slavje, šest proti ena. »Močan udarec!« ni skrival Zoran Barišić. Za oba je bilo pač prvič. Bogatinov proti Olimpiji štirikrat pred tem ni poznal drugega kot poraz, Barišić pa na ljubljanski klopi še sploh ni izgubil. Trinajstkrat neporažen. Potem pa Kidričevo, zgodnja sobota, mraz, trdo igrišče in razpoloženi »šumari«. Šest proti dve. »Težek, ampak zaslužen poraz. Boli, ker je prvi. Nismo bili dovolj močni v glavah.« Zakaj tako visok poraz? »Rizičen stil nogometa igramo,« je ocenil Barišić.

Orožje Aluminija je srčnost

Zmaji so lani v celi sezoni prejeli 17 golov, zdaj pa na polovici že deset več. Pa Barišić po remiju z Muro in zdrsu v Kidričevem ter devetih točkah zaostanka za Mariborom še verjame, da bo dobil čas za uresničitev idej? Neobremenjeno se je nasmejal. »Imamo načrt, držimo se ga. Do zdaj nismo bili na slabi poti.« Olimpija se je vračala tako v prvem kot drugem polčasu, pritiskala za še dve izenačenji, a preobrat ni uspel. Andres Vombergar je zadel vratnico, prečko in Luko Janžekovića, Asmirju Suljiću pa je Slavko Vinčić zadetek razveljavil. Kidričani so svoje priložnosti vestno izkoristili, pri čemer jim je, kot se je strinjal Bogatinov, zelo koristila izključitev Mackyja Bagnacka ob polčasu. »Takšne izključitve se nam ne smejo dogajati. Ta teden bom pogledal, ali se igralci bolj ubadajo s prestopi, čeprav so si nekateri zaslužili, da se o njih govori,« pravi Barišić.

Vendar tudi vidne pomanjkljivosti Olimpije ne zmanjšujejo dosežka Aluminija. »Srčnost, to je naše orožje. Ekipa, drug za drugega, kompaktnost,« je Bogatinov razložil uspeh. Lucas Horvat je prodiral po desni, Nikola Leko zbrano zabijal, svoje so dodali še razpoloženi Francesco Tahiraj, s prvim dotikom Alen Krajnc in vztrajni Dejan Petrovič. »Olimpija bo še vedno favorit v medsebojnih tekmah,« je Oliver Bogatinov spomnil na razliko med moštvoma. Nadaljeval je: »Mi se lahko primerjamo z borbenostjo, malo nam je šlo na roko najbrž tudi igrišče.«

Kapetan Luka Zahović je vodil igro Maribora

Ko je trener Darko Milanič najprej v Ljudskem vrtu, nato pa na avtobusu, s katerim so Mariborčani potovali na gostovanje v Domžale, gledal prenos iz Kidričevega, kjer je Olimpija drvela v katastrofo, je bil vidno zadovoljen. Blamaža večnega tekmeca mu je olajšala pripravo na derbi kroga, saj so bili pod manjšimi pritiskom, kot bi bili v primeru zmage Ljubljančanov. »Morda nam je malo pomagal poraz Olimpije, da smo bili pred tekmo bolj mirni. Vanjo smo šli odločeni, da izkoristimo priložnost za povečanje točkovne prednosti,« je po tekmi priznal Darko Milanič. Maribor ima po polovici prvenstva že devet točk prednosti. Glede na izkušnje, znanje in kakovost ter stanje duha v taboru Olimpije je ne bodo zapravili. »Nič ni samoumevno. Za 42 osvojenih točk na 18 tekmah smo garali. Če spremenimo miselnost, nas bo to drago stalo. Ne bomo se obnašali, kot da smo na dopustu. Trdo bomo delali naprej, da ohranimo takšno raven igre,« je ostal previden Milanič. Še trener Domžal Simon Rožman mu je prikimal z besedami: »Boj za vrh je odločen.«

Gonilna sila igre Maribora je bil Luka Zahović s kapetanskim trakom na roki. Bil je zelo gibljiv in kreativen z iskanjem prostora ter igro po globini zaposloval Mlakarja. Sodeloval je pri vseh nevarnih akcijah Maribora na tekmi. Podal je za izenačujoči zadetek Mlakarju in izsilil kot za zmagoviti gol, ko je znova udarila naveza Derviševića (deseta asistenca v sezoni) in Ivkovića (peti gol).

Zaradi odsotnosti kaznovanega udarnega domžalskega štoperskega para Dobrovoljc-Klemenčič sta na njunih položajih zaigrala bočna branilca Sikošek in Melnjak. Domžale so tekmo začele sanjsko s hitrim golom mladega upa Gnezda Čerina. V prvem polčasu so narekovale ritem, v drugem pa menjave niso prinesle dodane vrednosti za izenačenje. »Obe ekipi sta v hladnem vremenu prikazali odlično predstavo. Tekma je bila točno takšna, kot smo pričakovali – da bo ena prekinitev prevesila tehtnico. Po igri smo si zaslužili najmanj točko, saj smo na igrišču delovali dobro. Pustili smo dober vtis, da se vračamo v tirnice in smernice, ki so značilne za Domžale. Le zbir točk je premajhen glede na predstave,« je menil Rožman. Vesel je vrnitve izkušenega Vetriha po odsluženi kazni zaradi dopinškega prekrška. Ibraimi v zadnjem času igra manj, ker se mu izteka pogodba, pa tudi po kakovosti vse težje dohaja zahteve slovenske lige.

Krško je z golom izkušenega golgeterja Daliborja Volaša, čeprav ga je objemal Celcer, v 89. minuti prekinilo krizo štirih porazov. Kriza Gorice je vse globlja, saj je na zadnjih šestih tekmah osvojila zgolj točko. »Imeli smo posest žoge, a smo bili premalo konkretni v napadu,« je povedal trener poražencev Miran Srebrnič. Začasni trener Krškega Radovan Karanavić je dodal: »Fantje so bili nagrajeni za garanje. Upam, da bo zdaj popustila psihološka blokada v njihovih glavah.« Celje je zmagalo v Murski Soboti z igralcem več, potem ko je Žiga Kous v štirih minutah prejel dva kartona. Gol je po mojstrovini zabil Prekmurec v celjskem dresu Mitja Lortič, ki pa se zadetka pred rojaki ni veselil.