»Navajeni smo, da se začne vse na severu. Tam so bolj nočne tekme. Vesel sem, da se tekmovanje tokrat prične pri nas. Ne bom se vozil od doma z Lesc, bom izkoristil karantenski sistem in bival z reprezentanco. Kot ekipa smo dobro pripravljeni. S pozitivnimi občutki čakamo začetek,« je Jakov Fak v sredo, potem ko so v povsem poledeneli improvizirani smučini opravili prvi trening na Rudnem polju, še z besedami pospremil napovedi začetka svetovnega pokala na domači planoti. Ker bo letos svetovno prvenstvo marca v Oestersundu na Švedskem, kjer so dolga leta običajno gostili uvodne tekme, je na koledarju – Pokljuka.

S 25.000 kubičnimi metri lanskega snega, shranjenega pod filcem in lesnimi sekanci, so ukanili naravo, saj bi z zgolj nekaj tisoč kubičnimi metri izdelanega in naravnega snega za vzorec ne zmogli izpeljati podaljšanega tekmovalnega tedna. Že v nedeljo je na sporedu dvojni program mešanih štafet, parov in klasičnih štiričlanskih štafet, ki zadnja leta odprejo sezono. Od srede do nedelje bo še šest posamičnih tekem, po tri v obeh konkurencah s prijavljenimi 32 reprezentancami. To bo zaokrožilo jubilejni dvajseti teden elitnih tekem pod Viševnikom pod okriljem OK Pokljuka, ki bo pravšnja mala generalka za SP 2021. »Skupaj pričakujemo 30.000 gledalcev,« je optimistično napovedal generalni sekretar Tomaž Šušteršič.

»Olimpijska kolajna Jakova ima težo,« je glede na zanimanje pred uvodnim startom pritrdil novi stari glavni trener Uroš Velepec, ki je prinesel daleč največjo spremembo v slovenski tabor. »Sem kot miniaturni Kek,« je našel slikovito primerjavo, potem ko se je po treh letih ukrajinske zgodbe vrnil na čelo trenerskega štaba in za pomočnika vzel do pomladi aktivnega biatlonca Lenarta Oblaka, s katerim sta si razdelila tekaško-strelske prioritete. »Presenečen sem, na kako visokem nivoju so varovanci strelsko. Upam, da sem kaj pripomogel k temu,« je bil Lenart Oblak previdno navdušen nad opravljenim delom v pripravljalnem obdobju. Velepec je pred sezono zelo previden glede tekmovalnih ciljev. Z moško ekipo želijo med dvanajst reprezentanc v pokalu narodov IBU, čeprav so marca končali kot osmi, kar je bil drugi najboljši dosežek doslej. Velepec ima z izjemo Oblaka, ki je bil bolj kot ne zlata rezerva, na voljo isto udarno ekipo. Poškodovani Rok Tršan preteklo zimo ni tekmoval, letos pa v pripravljalnem obdobju leti, kot trdijo. Za Velepca sta dovolj izkušena samo Jakov Fak in Klemen Bauer, ostala trojica pa je še mlada. Rok Tršan ima 26 let, Miha Dovžan, ki je bil na preglednih tekmah pred tednom v Obertilliachu enakovreden izkušenima, jih šteje 24, Mitja Drinovec, ki je že do teh dni opravil toliko ur treninga kot lani do konca marca, pa je še dve leti mlajši.

Jakov Fak je vodja, alfa in omega slovenskega biatlona. »Vsi sezono začenjamo z visokimi cilji. Tudi o zmagi v svetovnem pokalu se lahko pogovarjamo. A dokler ne skočimo v sezono, ne vemo, kje smo,« pravi vedno ambiciozni olimpijski podprvak, ki je marca končal kot šesti v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na preglednih tekmah v Obertilliachu, kjer so vadili pred Pokljuko, je dobil prve potrditve samozavesti. S Klemnom Bauerjem, ki je velik del priprav izkoristil za športne zvrsti za navdih, in Miho Dovžanom so bili boljši oziroma enakovredni močnim Avstrijcem. »Zelo se veselim tudi tekme mešanih štafet. So pravšnje za sproščenost in samozavest,« pravi Fak.