Pred tem sta v vseh dvanajstih rednih partijah šahista remizirala ter postavila nov rekord v nizu remijev v 132-letni uradni zgodovini bojev za šahovski prestol, doslej je bilo to devet partij. Velemojstra sta na kolidžu Holborn v britanski prestolnici tako osvojila po šest točk in prvaka so dale dodatne partije.

Denarni sklad dvoboja v višini milijona evrov se tako ni delil v razmerju 60:40 v prid zmagovalca, saj se dvoboj ni končal v rednem delu. Ker sta igrala dodatne partije je Carlsen dobil 55 odstotkov, preostalo pa Caruana.

Carlsen je za prvo dodatno partijo po pospešenem tempu izžrebal bele figure ter najprej prišel do pozicijske, nato do časovne, na koncu pa do čiste prednosti za zmago. V trdnjavski končnici je imel prednost kmeta. Črni je imel enega samega, ki pa ni zadostoval za vsaj remi, saj ga je izgubil. V 56. potezi je bilo vsega konec in Američan italijanskega rodu je podpisal poraz.

Caruana je imel nato začetno potezo in je skušal z napadom presenetiti tekmeca. Pa se je uštel in Carlsen je prišel do dveh aktivnih trdnjav, pozicijsko prednost pa je še podkrepil z več kot podvojenim časom za razmišljanje, ki ga je imel na voljo. Dvanajst minut in 45 sekund v primerjavi s petimi minutami in pol po 28 potezah je bila res velika razlika. Vse to je prisililo Caruano k predaji.

Američan je bil tako že po dveh partijah v velikem zaostanku (0:2) ter je moral v obeh naslednjih dveh partijah nujno zmagati, da bi si ohranil možnost za osvojitev naslova ter pravico do dodatnih hitropoteznih iger. Na drugi strani je Carlsenu za ubranitev krone zadostoval že en sam remi. Pot do njega je v tretji partiji dodatka začel z belimi figurami ter bil po 32 potezah že v rahlo boljšem položaju. Kralj belega je v naslednjih potezah postajal nekoliko bolj šibek, vendar v zameno za aktivnejši napad belega, ki je prišel do treh kmetov proti enemu na damini strani in z enim do promocije v damo. Carlsenu je ta prednost po 51 potezah zadostovala še za tretjo zmago in naslov prvaka.