Sindikati, med njimi najmočnejša sindikalna skupina GSEE, od vlade premierja Aleksisa Ciprasa zahtevajo odpravo varčevalnih ukrepov in zvišanje plač. Sicer še vedno prezadolžena država, ki je bila v minulih osmih letih pogosto na robu bankrota, je namreč uspešno končala tretji program finančne pomoči EU in se bo lahko postopoma postavila na lastne noge.

V prestolnici bo danes potekalo več protestnih shodov.

Grški sindikati vlado pozivajo, naj odpravi ključne elemente varčevalnih paketov, ki so jih naložili mednarodni upniki za uravnoteženje grških javnih financ. »Dokončno je treba končati politiko kazenskega varčevanja,« je sporočil sindikat GSEE. Sindikat poziva k dvigu minimalne plače s sedanjih približno 580 na 751 evrov.

Že v torek so stavkali novinarji grških medijev, nekateri sindikati, med njimi sindikati javnih uslužbencev in učiteljev, pa so stavkali 14. novembra.

Konec programa finančne pomoči

Grčija je konec avgusta po osmih letih končala tretji program finančne pomoči in izstopila iz mehanizma mednarodne finančne pomoči. Še vedno prezadolžena država je od mednarodnih posojilodajalcev prejela 289 milijard evrov pomoči. Bruselj bo Atene še naprej nadziral.

Brezposelnost v Grčiji je prvič po letu 2011 padla pod 20 odstotkov, vendar se večina Grkov še vedno spopada z visokimi davki in nizkimi plačami.