Teniška zveza Slovenije je danes uradno zaključila sezono. Na slavnostni prireditvi v prostorih SiTi Teatra sta bila za najboljša igralca leta razglašena Dalila Jakupović in Aljaž Bedene. Ker se bo dolgoletni predsednik Marko Umberger prihodnji mesec poslovil z mesta predsednika zveze, je danes s podporo upravnega odbora postal častni predsednik. Naslednika bo dobil na volilni skupščini  12. decembra, ko naj bi se na njegov stolček usedel Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav. Selektor moške reprezentance Miha Mlakar je razkril, da bo prihodnje leto za slovensko reprezentanco v Davisovem pokalu igral Tomaž Lipovšek Puches, 25-letni Argentinec s slovenskim potnim listom, ki je specialist za igro dvojic, kjer je Slovenija najšibkejša.

 Slovenski tenis v članski konkurenci v iztekajočem se letu ni ponudil presežkov. Igralci so dosegli nekaj odmevnih rezultatov, a precej nihali v formi. Na turnirjih največje četverice je Slovenija dosegla zgolj eno zmago. Aljaž Bedene je bil v Wimbledonu boljši od nekdanjega rojaka Camerona Norrieja. V Melbournu je priznal premoč Rogerju Federerju, v Parizu Pablu Cuevasu, v Londonu Radu Albotu, v New Yorku pa Nikolozu Basilašviliju. Polona Hercog je izgubila vse štiri dvoboje v prvem krogu, Dalila Jakupović dva, Tamara Zidanšek pa enega.

Skok treh Slovenk

Na svetovni lestvici so izjemno napredovale tri slovenske igralke. Kaja Juvan je v leto 2018 vstopila kot 491. na svetu, zaključuje pa ga na 175. mestu. Dalila Jakupović je bila lanskega novembra 252. na svetu, napredovala pa je vse do 69. mesta. Trenutno je na 80. mestu najvišje uvrščena Slovenka. Dvajsetletna Tamara Zidanšek je s 180. mesta na svetu napredovala že na 69. mesto, trenutno pa je 86. Polona Hercog je bila na začetku leta 100. na svetu, trenutno pa je 84. Štajerka je med sezono napredovala do 58. mesta, kar je sicer še vedno precej slabše od rekordnega 35. mesta, ki ga je zasedala pred sedmimi leti.

 Na najvišji ravni je od slovenskih igralcev najboljša sezona za Aljažem Bedenetom, ki je letos britanski potni list zamenjal za slovenskega. Ljubljančan je v leto vstopil kot 49. igralec sveta, napredoval do 43. mesta, nato pa nazadoval na 83. mesto. Leto zaključuje kot 67. na svetu. Najboljše igre je kazal na začetku sezone, ko je uspešno igral v Buenos Airesu in Riu de Janeiru, ob koncu sezone pa je zablestel z osvojitvijo močnega turnirja svetovnega izziva v Orleansu, s katerim si je »opomogel« na svetovni lestvici. Imel je pozitivno bilanco dobljenih in izgubljenih dvobojev (21-19). Bedene, ki je od slovenskih teniških igralcev zaslužil daleč največ v sezoni, je v zadnjem času operiral oči ter izboljšal vid.

Argentinska pravljica

V Davisovem pokalu Slovenija ni izpolnila cilja, da bi napredovala v 1. evro-afriško skupino. Želje so padle v vodo že na začetku februarja v Mariboru, kjer je bila Poljska boljša s 3:2. Bedene z dvema posamičnima zmagama ob nerazpoloženih soigralcih ni mogel premagati močnih Poljakov s Hubertom Hurkaczem, ki se je po dobri sezoni prebil celo na sklepni turnir najboljših osmih mladih igralcev sezone. Po težki zmagi s 3:2 proti Turčiji v Portorožu je Slovenija ob vnovičnih dveh posamičnih zmagah Bedeneta vsaj obstala v skupini. V pokalu federacij so Slovenke brez Dalile Jakupović in Polone Hercog prepričljivo obstale v 1. evro-afriški skupini.

Argentinsko teniško pravljico je na mladinskih olimpijskih igrah spisala Kaja Juvan. Ljubljančanka je postala prvakinja tako med posameznicami kot dvojicami, kjer je tekmovala s Poljakinjo Igo Swiatek. S trenerjem Robijem Cokanom sta končala mladinsko zgodbo ter začela uspešno graditi člansko.