Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so sodišča na severu Kosova, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, prenehala z delom. Prav tako so se lokalne skupščine v vseh štirih občinah na severu Kosova odločile za prekinitev komunikacij z uradno Prištino, navaja na spletni strani portal Balkaninsight.

Župan večinsko srbske severne Mitrovice Goran Rakić je na današnji izredni seji lokalne skupščine potrdil, da je odstopil zaradi zvišanja carin in petkove operacije kosovskih policijskih sil, v kateri so aretirali tri kosovske Srbe, osumljene vpletenosti v umor zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, in še enega kosovskega Srba zaradi oviranja policijske operacije.

Župani vseh štirih občin so po poročanju srbskih medijev svoj odstop utemeljili z diskriminatarno politiko kosovske vlade.

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja letos z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici.

Kosovska vlada je minulo sredo sprejela odločitev o povišanju carin na blago iz Srbije in BiH na 100 odstotkov. Zaradi te odločitve je dejansko prišlo do prekinitve uvoza iz obeh držav. Po navedbah direktorja kosovske carine Adriatika Stavilecija so v sredo srbsko-kosovsko mejo prečkala zgolj dva tovornjaka. V preteklosti jih je bilo običajno med 70 do 100.