Viri v srbski policiji so včeraj za portal BIRN navedli, da je za umor oziroma naročilo umora zmernega srbskega politika na Kosovu Oliverja Ivanovića osumljen namestnik župana Kosovske Mitrovice Milan Radojčić, sicer podpredsednik najmočnejše stranke kosovskih Srbov Srbska lista, ki jo podpira Beograd, ter poslovnež z izjemnim vplivom. Posebne enote kosovske policije so včeraj v severnem srbskem delu Mitrovice v preiskavi januarskega strelskega atentata na Ivanovića aretirale štiri ljudi, med njimi policista, ki je sodeloval v preiskavi umora in naj bi jo oviral, ne pa tudi Radojčića. Racijo so po navedbah policije izvedli na podlagi ocene, da bi na teh lokacijah lahko našli »pomembne dokaze« o Ivanovićevem umoru. Policija je sporočila, da je dokaze tudi našla, poleg tega pa še določeno količino orožja, je poročal Tanjug.

Na ulicah mesta so se zaradi racije zbrali Srbi. V več kosovskih mestih so potekale tudi že prej napovedane enourne demonstracije Srbov proti dvigu carin na uvoz iz Srbije in Bosne in Hercegovine, zaradi katerih včeraj med drugim spet ni bilo srbskih časopisov in mleka. V severnem delu Mitrovice so se na kriznem sestanku srečali predstavniki štirih srbskih občin na severu Kosova. Na izrednem zasedanju se je zaradi razmer sestala tudi srbska vlada. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa se je sestal s predstavniki srbske vojske in notranjega ministrstva. Oglasila se je tudi Rusija in kritizirala operacijo kosovske policije.

Ivanović je bil zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki so javno izražali kritiko beograjske politike do Kosova. Zaradi tega so se pojavile različne teorije o tem, kdo stoji za njegovim umorom.