»Zakaj pa tokrat obtoženi ni prišel?« je danes sodnica Andreja Sedej Grčar pobarala zagovornika Aleša Paulina in pomignila proti prazni zatožni klopi. »Anes Selman je odsoten iz utemeljenega razloga, zaradi slabega zdravstvenega stanja,« je odgovoril Paulin in ji izročil zdravniško potrdilo za »balkanskega bojevnika«, ki ga je sodnica tokrat neuspešno vabila že tretjič zapovrstjo. Za svojo odsotnost je vedno našel opravičilo.

Predčasni odpust in potni list

Naj spomnimo, da je bil Selman na prvem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik eden od tistih (redkih), ki so jih obsodili zaradi vpletenosti v mednarodno trgovino z drogo. Dobil je 15 let zapora, a ker je tožilstvo pozabilo predlagati podaljšanje pripora, je, še preden je tožilstvo napako popravilo, pobegnil v Bosno, kjer ima stanovanje in sorodnike. Na ponovljenem sojenju bi mu morali soditi še zaradi hudodelskega združevanja, a je bil takrat še vedno v Bosni – sicer ne več na prostosti, pač pa v zaporu. Ponovno zaradi droge, saj je v okolici Sanskega mosta v prirejenem »laboratoriju« gojil indijsko konopljo. Obsojen je bil na tri leta in pol zapora in izza zapahov so ga predčasno odpustili avgusta letos. Zdaj, ko je torej spet na svobodi, bi ga rada Sedej-Grčarjeva spet posedla na zatožno klop. Medtem je sicer prišlo do precejšnje spremembe: ustavno sodišče je zaradi kršitve pravice do obrambe razveljavilo vse njegove dosedanje sodbe v zadevi Balkanski bojevnik in odredilo novo sojenje. Kar pomeni, da ima Selman v tej zadevi status nedolžnega človeka.

Na novo sojenje pa ga je iz Bosne, ki svojih državljanov Sloveniji ne izroča, pričakovano težko privabiti. Enaindvajsetega avgusta ga je sodnica na predobravnavni narok povabila prvič. Vljudno se je opravičil, da je bil iz zapora odpuščen predčasno in do 14. septembra zato ne sme prehajati državne meje, prav tako se mora dvakrat na teden javljati policiji. Sodnica je zato narok preložila na 24. september. Takrat je prišlo novo opravičilo: obtoženi je v BiH vložil prošnjo za nov potni list, na katerega mora čakati tri tedne. Narok je bil spet preložen, in sicer na današnji dan. Ko pa so Selmana spet čakali zaman.

Sledi psihiatrični izvedenec?

Tokrat je odvetnik sodnici in tožilkama Blanki Žgajnar in Mateji Gončin predal pisne »ugotovitve in mnenje« dr. Edina Bašagića iz kantonalne bolnišnice v Bihaću, pri katerem je bil Selman na pregledu. Bašagić piše, da se je pacient pri »NPS v Ljubljani že od leta 2011 zdravil zaradi postkomocijskega sindroma – prilagoditvene in fobične anksiozne motnje« in da je imel tudi kasneje v bosanskem zaporu terapijo z antidepresivi. Njegovo stanje da se je še poslabšalo pred dvema mesecema, je navedel zdravnik in pod diagnozo zapisal anksiozno depresivno motnjo s paničnimi napadi. Priporočil je, naj pacient miruje in se izogiba stresnim situacijam.

Žgajnarjeva je predlagala, naj obtoženi pošlje original dokumenta in ne fotokopije, poskrbi naj tudi za prevod v slovenski jezik. Rekla je, da je »vse skupaj že malo smešno«, in vprašala odvetnika, kaj oziroma kdo je »NPS«. Ko je ostala brez odgovora, je predlagala, naj sodišče poizve, kakšnega zdravljenja naj bi bil tam in takrat (gre za čas, ko je bil v slovenskem priporu) deležen. Napovedala je, da bo tožilstvo najverjetneje predlagalo psihiatričnega izvedenca, da bi razčistili, ali je sposoben za sojenje ali ne.

Ker je za vse to potreben čas, je sodnica preklicala naroke, ki jih je že prejšnjič določila za začetek decembra – vnovič naj bi se srečali konec januarja. Sicer pa po besedah Sedej-Grčarjeve Selmana tu čaka še eno sojenje. Pred nekaj leti je bila proti njemu vložena obtožnica zaradi ropa, a je postopek zaradi sojenja v zadevi Balkanski bojevnik miroval.