V nedeljskem ženskem finalu sta pristali na vrhu smeri tako Garnbretova kot Avstrijka Jessica Pilz. Zmagala je Avstrijka, ki je zmagala na podlagi tega, da je vodila v polfinalu, najboljša Slovenka pa je bila v polfinalu tretja. Na stopničkah je najboljšima plezalkama sezone delala družbo tudi Japonka Akiyo Noguchi.

Slovenskim športnim plezalcem je uspel poseben ekipni uspeh. V finalu zadnje tekme sezone je bilo možno spremljati kar pet slovenskih finalov. Mia Krampl je v finalu splezala na četrto mesto z višino 37+, Mina Markovič je bila šesta (višina 36), Tjaša Kalan sedma (višina 32). Edini slovenski finalist med moškimi Škofic pa je sezono končal z zmago.

Garnbretova pogled že usmerila v prihodnjo sezono

Za Garnbretovo je izjemna sezona, na vseh letošnjih tekmah, na katerih je nastopila v balvanih in težavnosti, je bila na stopničkah, prva ali druga. Skupno je v svetovnem pokalu osvojila šest zmag, dve od teh v balvanskem plezanju, štirikrat je bila druga.

Najboljša tekmovalka sezone Janja Garnbret se je že ozrla na prihodnje leto, novo sezono, ki jo bodo zaznamovale premierne kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu leta 2020: »V težavnosti sem dosegla tisto, kar sem si želela. V prihodnji sezoni si zelo želim prvič zmagati v seštevku svetovnega pokala v balvanih. Naslednja sezona bo kar naporna s svetovnim prvenstvom in kvalifikacijami za olimpijske igre. Pripravljala se bom tako kot vsako leto, mogoče bom dodala več treninga hitrosti.«

Slovenija je v pokalu narodov v težavnosti sezono končala na tretjem mestu z osvojenimi 1428 točkami. Druga je Japonska (1468), prva Avstrija (1528).

Slovenija ima letos dva zmagovalca sezone, kraljico in kralja, Janja Garnbret je številka 1 v težavnosti, Jernej Kruder pa si je svojo premierno krono zmagovalca v seštevku sezone priplezal v balvanskem plezanju.

Garnbretova je tretji zaporedni naslov zmagovalke seštevka sezone v težavnosti osvojila že prejšnji teden v Wujiangu, na tekmi, na kateri so zaradi dežja odpovedali finale in so obveljali izidi polfinala, tako da si je Slovenka prvo mesto razdelila z Jain Kim iz Južne Koreje.

Osvojen seštevek sezone v težavnosti je pika na i že tako odlični sezoni, v kateri je 19-letna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku postala prva zmagovalka olimpijske kombinacije, svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnosti. Korošica je še tretjič po vrsti osvojila tudi seštevek v kombinaciji svetovnega pokala.

Ob koncu je sledil poljub plezalnega para

Po koncu ženskega finala, s katerim je padel zastor na sezono, sta si Domen Škofic in Janja Garnbret, plezalni par, padla v objem ter se poljubila in s spontanim dejanjem navdušila kitajsko občinstvo. Razlogov za veselje je bilo ogromno. Pred tem je Škofic zmagal v moškem finalu in tako prekinil več kot dveletno sušo brez zmage.

»Ne vem, kaj je bilo danes drugače. Mogoče sem bil zelo sproščen, ker nisem imel nobenih pričakovanj in nisem imel več česa izgubiti,« je dejal Gorenjec.

Garnbretova je sezono končala s seštevkom 550 točk za prepričljivo osvojen seštevek svetovnega pokala v težavnosti. Druga je Pilzeva (505 točk), tretja Kimova (354 točk), ki je na zadnjo tekmo sezone končala na desetem mestu. V prvi deseterici so še tri Slovenke Tjaša Kalan na šestem, Mina Markovič na osmem in Mia Krampl na desetem mestu.

Škofic se je z zmago zavihtel na oder za zmagovalce tudi v moški razvrstitvi sezone svetovnega pokala v težavnosti s skupno tretjim mestom za najboljši slovenski dosežek v moški konkurenci. Tretje mesto seštevka si je razdelil s Francozom Romainom Desgrangesom, lanskim zmagovalcem sezone. Prvo mesto je že tretjič pripadlo Avstrijcu Jakobu Schubertu, ki je na zadnji tekmi pristal na 16. mestu, izven finala.