Innerhofer je postavil najboljši čas prvega treninga. A je na tekmi še boljšo predstavo uprizoril 29-letni Avstrijec, ki je kot prvi na progi postavil najhitrejši čas. Innerhofer s številko 2 na startu je postavil drugi najhitrejši čas smuka, Paris je na stopničke skočil s številko 13.

To je druga zmaga Franza v svetovnem pokalu. Pred letošnjo preizkušnjo v Skalnem gorovju je pred dvema letoma zmagal na smuku v Val Gardeni.

Leta 2012 je bil na smuku v Lake Louisu drugi, kar so bile njegove prve stopničke. Takrat je slavil Aksel Lund Svindal, ki pa tokrat ni bil na stopničkah. Norvežan, ki si je na treningu poškodoval palec, si je z Avstrijec Matthiasom Mayerjem delil osmo mesto.

Aktualni lastnik smukaškega globusa Švicar Beat Feuz, ki je bil najhitrejši na drugem treningu, je smukaško sezono odprl s šestim mestom. Lani je na poti do prvega globusa zmagal na smukih v Lake Louisu, Wengnu in Garmisch-Partenkirchnu.

Svindal, ki je minulo sezono končal v smukaškem seštevku na drugem mestu, je zmagal na smukih v Beaver Creeku in Val Gardeni ter na olimpijskem smuku v Pyeongchangu. Tokrat niti Feuz, niti Svindal, ki je bil lani v Lake Louisu tretji, na premiernem smuku sezone nista bila na stopničkah.

Na dveh uradnih treningih pred prvim smukom sezone je bil od Slovencev v ospredju 25-letni Celjan Čater s 27. in 11. časom. Tudi na tekmi, na startu je nosil številko 29, je bil najhitrejši Slovenec na olimpijski progi, a njegov zaostanek ni zadoščal za uvrstitev med dobitnike točk. Te delijo tekmovalcem, ki se uvrstijo do vključno 30. mesta, Čater pa je bil 31. Za zmagovalcem preizkušnje je zaostal 2,17 sekunde, od vsaj ene častne točke pa ga je ločilo šest stotink.

Iz najboljše trideseterice je Slovenca potisnil Američan Ryan Cochran-Siegle (+1,61), ki se je na 20. mesto zavihtel s startno številko 54.

Preostala slovenska trojica je bila še skromnejša. Boštjan Kline je končal na 40. mestu (+2,74), Klemen Kosi je uvodni smuk končal na 48. mestu (+3,01), slovenske nastope je sklenil Miha Hrobat na 60. mestu (+3,68).

Slovenski smukači so sezono odprli s točkovno ničlo in slabše kot pred enim letom, ko sta bila na smuku v Lake Louisu v točkah dva člana ekipe Petra Pena. Lani sta si 25. mesto razdelila Čater in Kline.

V Lake Louisu bo v nedeljo na sporedu še superveleslalom.