Kot zadnji se bodo v novi sezoni svetovnega pokala v moški konkurenci predstavili alpski smučarji v obeh hitrih disciplinah. V Lake Louisu v Kanadi bo drevi smuk (ob 20.15), v nedeljo pa superveleslalom (ob 20. uri). Slovenske barve bodo na uvodu sezone na obeh preizkušnjah zastopali Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Miha Hrobat. V slovenski reprezentanci so imeli po prvih dveh treningih razlog za preplah. Na obeh je bil s 27. in enajstim mestom najhitrejši Martin Čater, medtem ko so drugi Slovenci zaostali za najboljšo trideseterico ter zasedli mesta pri repu nastopajočih. Na prvem treningu je bil najhitrejši Italijan Christof Innerhofer, na drugem pa Švicar Beat Feuz.

Glavna novost v slovenskem taboru pred sezono je, da je Boštjan Kline po lanski slabi sezoni zamenjal opremo ter s Stöcklija presedlal k Nordici. »Verjamem, da sem z menjavo opreme naredil korak naprej. Veliko časa sem predvsem spomladi posvetil testiranju nove opreme. Upam, da se bo to odrazilo na rezultatih,« pravi Boštjan Kline, ki se na prvih dveh treningih ni nikoli uvrstil med najboljših 70. »Moje smučanje še ni na ravni, za kakršno si prizadevam. A verjamem, da sem na pravi poti. Na pripravah v Čilu sem pokazal boljše smučanje kot lani,« verjame Mariborčan. »Ciljev ne bi razkrival, želim si le, da bi med smučanjem užival. Če mi bo to uspelo, bodo prišli tudi vidnejši rezultati. Ne skrivam pa, da se želim tudi v smuku prebiti med najboljših 30 in si znova priboriti dobro startno številko,« si želi Kline.

Glavni trener v slovenski reprezentanci za hitre discipline Peter Pen pravi, da ima skoraj novo opremo tudi Martin Čater, saj je Stöckli povsem spremenil strukturo smuči. »Na sezono smo se pripravili dobro in to je razlog, da jo pričakujemo z optimizmom,« verjame Peter Pen. »Doslej v Lake Louisu nismo dosegali vidnejših uspehov. Predlani je bil soliden Kline, lani pa Čater. Vsako leto se trudimo, da bi bili na prvem prizorišču uspešnejši. Glede na rezultate, ki smo jih dosegali v pretekli sezoni, nismo v položaju, ko bi lahko govorili, katero prizorišče nam ustreza, katero pa ne,« priznava Pen. Glavni slovenski trener ne skriva želja, da bi se Kline čim prej uvrstil med najboljšo smukaško trideseterico, iz katere je izpadel po slabi zadnji sezoni. »Za zdaj nosi startno številko, s katero starta dve uri po prvem tekmovalcu. Takrat so razmere na progi povsem drugačne,« odgovarja Pen. »Želimo si, da bi tudi Klemen Kosi na začetku sezone našel pravi ritem. Da bi na tekmi pokazal smučanje, kot ga kaže na pripravah v Čilu,« dodaja Pen.

V Lake Louisu se je na treningu poškodoval domači up Manuel Osborne-Paradis, ki je po padcu na prvem treningu utrpel dvojni zlom golenice. Na začetku sezone jo je skupil tudi Aksel Lund Svindal. Na treningu v Copper Mountainu si je namreč poškodoval palec na roki in šel na operacijo. Z operacijske mize se je odpravil na trening in bil med najhitrejšimi.