Sedemintridesetletnik, ki je v svetovnem pokalu debitiral leta 2000 star 19 let, se je odločil, da bo končal uspešno tekmovalno pot po grozljivem padcu njegovega moštvenega kolega Osborne-Paradisa, ki je utrpel dvojni zlom golenice.

»Seveda je njegov padec imel vpliv. Na startu sem bil le nekaj številk za Mannyjem, ko je do nas prišla novica, da je padel in da ga bodo prepeljali s helikopterjem. Z mislimi sem se postavil v njegov položaj in se skušal z njim poistovetiti. In sem si rekel: 'Človek, če bi se to meni zdaj zgodilo, ne vem, če bi imel dovolj moči, da bi šel še enkrat skozi postopek rehabilitacije.' Tako, da mislim, da mi je to pomagalo, da sem sprejel to odločitev,« je za kanadsko televizijo CBS dejal Guay.

Guay in Osborne-Paradis sta bila del izjemne kanadske tradicije norih Kanadčanov, ki so navduševali domače in svetovne ljubitelje belih strmin z vrtoglavimi predstavami. Bila sta prva domača zvezdnika kanadske premiere sezone v hitrih disciplinah na prizorišču v Skalnem gorovju.

Manjka le olimpijsko odličje

Tekmovalec iz francoskega Quebeca, živi v idiličnem Mont Tremblantu, je moral v uspešni karieri kar šestkrat pod nož zaradi poškodb kolena, letos pa so mu bolečine v hrbtenici preprečile, da bi Kanado predstavljal na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Njegova kariera je izjemna, ima pa samo eno lepotno napako, v svojih vitrinah nima olimpijske kolajne, čeprav je nastopil na treh olimpijskih igrah. Najboljši olimpijski dosežek je tako četrto mesto na olimpijskem smuku leta 2006 v Torinu. Lani v St. Moritzu je postal svetovni prvak v superveleslalomu, v smuku je bil srebrn. S SP ima dve zlati kolajni. Leta 2011 v Garmischu je prvo zlato osvojil v smuku.

»Danes je tak en grenko-sladek dan, zapiram poglavje, ki je predstavljalo velik del mojega življenja. Desetletja sem se trudil, da bi bil najboljši smučar na svetu, da bi po svetu predstavljal mojo državo kot del tega neverjetnega moštva,« je sklenil Guay.

V svetovnem pokalu je zbral vsega skupaj 231 nastopov, 25 uvrstitev na zmagovalni oder, petkrat je zmagal, trikrat v smuku, dvakrat v superveleslalomu. Vse stopničke so v hitrih disciplinah. Guay ima največ stopničk v svetovnem pokalu od vseh Kanadčanov in Kanadčank, po številu zmag ga prekašajo le legendarna Nancy Green (14) in Steve Podborski (8) ter Laurie Graham (6).